Mic ansamblu de cinci locuințe unifamiliale propus într-o zonă unde casele și-au păstrat farmecul de odinioară
Nu doar Clujul și împrejurimile sale au magnet la dezvoltatorii imobiliari. De exemplu, acest proiect care urmează să fie discutat în ședința de joi, 20 iunie, de la Consiliul Județean Cluj. Un dezvoltator dorește să construiască un mic ansamblu compus din cinci locuințe unifamiliale în satul Brăișoru, comuna Sâncraiu. Distanța pe șosea de la Cluj-Napoca la Brăișoru este de circa 60 de kilometri (aproximativ o oră de mers cu mașina).
Proiectul se află acum în faza obținerii avizului pentru „elaborarea PUZ urbanizare și parcelare pentru construire locuințe familiale în sat Brăișoru, nr. 34, com. Sâncraiu, județul Cluj”.
Locuri frumoase, încărcate de tradiții și obiceiuri
Comuna Sâncraiu (în maghiară Kalotaszentkirály) se întinde pe malul râului Călata, la 5 kilometri de Huedin, fiind alcătuită din cinci sate: Sâncraiu, Alunișu, Domoșu, Brăișoru și Horlacea. Comuna este cunoscută pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, dar și pentru numeroșii meșteșugari (dulgheri, fierari, tâmplari, zidari, cojocari) din zonă.
6.621
de metri pătrați este suprafața totală a terenului studiat.
Potrivit memoriului tehnic, parcela generatoare de PUZ este proprietatea privată a societății Maricris Impex s.r.l. din satul Sâncraiu. Zona studiată are în prezent destinația de fâneață, curți construcții și arabil și se află în intravilanul satului Brăișoru. Terenul studiat are o suprafață de 6.621 de metri pătrați.
Regimul de înălțime propus este de D+P+M (maximum 3 niveluri).
Beneficiarul investiției dorește să împartă terenul în cinci parcele, dintre care patru vor fi destinate locuirii, iar a cincea pentru realizarea unui drum. Construcțiile propuse pe cele patru parcele nou create se vor încadra într-o paletă cromatică echilibrată, cu finisaje de nuanțe neutre, neagresive față de fondul natural existent. Pe cele patru loturi vor fi construite cinci locuințe unifamiliale (cîte una pe fiecare lot de 1.100 mp și două pe lotul cu suprafața cea mai mare, de peste 2.400 mp).
- Parcela 1: 1.100 metri pătrați;
- Parcela 2: 1.100 metri pătrați;
- Parcela 3: 1.132 metri pătrați;
- Parcela 4: 2.432 metri pătrați;
- Parcela 5: 957 metri pătrați.
În documentația tehnică se arată că terenul studiat nu este inclus în lista monumentelor istorice ori în zona de protecția a acestora, fiind în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice.
Conform memoriului tehnic, amplasamentul beneficiază de acces din drum existent și beneficiază de posibilitatea de a fi racordat la retelele edilitare existente de energie electrică și apă.
Beneficiarul lucrării va suporta din fondurile proprii costurile privitoare la convertirea terenului liber de
construcții cu destinația arabil și fâneață în terenuri propice construirii de locuințe individuale – familiale. Proiectul acestei lucrări a fost realizat de s.c. Macsimotivus s.r.l. din Cluj-Napoca.
Foto: Macsimotivus