Metroul, cel mai amânat proiect. „Intuim că se dorește o îngropare a proiectului și se încearcă să se găsească unghiul potrivit. Ceea ce e tragic”

Invitatul emisiunii Real Estate Agenda de la Napoca Live, George Trif, vicepreședinte al USR Cluj, a fost întrebat despre PUG-ul actualizat al municipiului Cluj-Napoca. Realizatorul emisiunii i-a cerut părerea despre dublarea costurilor pentru licitarea noului PUG, de la 2,5 milioane de lei în 2019, la 5 milioane de lei în 2023. Trif a vorbit și despre metrou, cel mai amânat proiect al Clujului.
George Trif: Aici probabil că e vorba de ambițiile pe care și le asumă administrația locală. În 2019, cei din administrație aveau în vedere doar o actualizare sumară a PUG-ului, să aducă indicatorii la zi.
Probabil că vor să abordeze toate problemele de fond care există în PUG. M-aștept ca o parte însemnată din bani să se ducă la Cadastru, pentru că acolo sunt mari probleme. Aș vrea să văd că administrația locală ia taurul de coarne, cum se spune, și aliniază PUG-ul Clujului cu celelalte PUG-uri din Zona Metropolitană. Poate chiar un Plan Urbanistic Metropolitan, în care să le avem pe toate armonizate.
Realizatorul emisiunii: Nu sună rău, dar nu s-a consultat nimeni cu nimeni. Aici Consiliul Județean poate avea o opinie foarte avizată, mai ales că arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, spunea că va exista o ședință specială dedicată PUG-urilor în Comisia de urbanism a județului. De exemplu, la Apahida, Florești și Ciurila sunt PUG-uri în faze destul de avansate.
George Trif: Da, însă din păcate lipsesc avizele. Vedem că administrațiile din Zona Metropolitană, deși lucrează de câțiva ani la noile PUG-uri, nu au avizele de la ministere.
Realizatorul emisiunii: Cum ți se pare că a ieșit PUG-ul de la Florești?
George Trif: E foarte puțin de zis la ora actuală pentru că sunt foarte multe necunoscute. Adică ni s-au pus în față niște statistici, niște planuri, dar nu vedem lucrurile de fond. Să vedem zone gândite coerent, legate între ele, care să dea o direcție întregului areal. Și nu doar CUT-uri. Și vreau să dau un exemplu: zona de nord a Someșului. Acolo ar trebui să vedem o zonă de agrement în toată regula, nu doar părculețe și scuaruri din loc în loc.
Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:
Realizatorul emisiunii: Mie mi se pare că Floreștiul n-ar mai trebui privit ca „dormitorul” Clujului. După mine, Floreștiul ar trebui să aibă o cameră de zi, o sufragerie, unde să ne petrecem timpul. Sigur, e o metaforă. Dar cu asta mă gândesc zone de agrement, chiar și muzee. Avem Muzeul identității transilvănene, la care consilierii din Florești au votat inițial „împotrivă”. De ce asta?
George Trif: A fost la început, dar acum îl susținem, fără nicio îndoială.
Realizatorul emisiunii: Scandalul de la Primăria Cluj-Napoca. DNA a venit să vadă ce se întâmplă în relația arhitectului șef al municipiului Cluj Napoca, Daniel Pop, și tatăl său, Titus Pop (e vorba de scandalul izbucnit la Transilvania Smart City; aici e articolul: Presa a pus lupa pe arhitectul șef al Clujului. „Eu dorm liniștit”). Doamna Udrea țipă în presă că „grupul de la Cluj” vrea s-o deposedeze de acest cartier (TSC – n.r.).
George Trif: Din păcate aflăm despre aceste lucruri doar din presă. Nu știm mult mai multe, sperăm că autoritățile să facă lumină cât mai repede. Sincer, nu sunt surprins că auzim bârfe despre proiecte așa de mari. Deocamdată e mult prea devreme să ne pronunțăm. Urmărim și noi desfășurarea evenimentelor. Deocamdată pare că e liniște.
Realizatorul emisiunii: Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a declarat recent că proiectul metroului clujean mai suferă o amânare cu încă 20 de zile. În sensul în care în ianuarie trebuia anunțat câștigătorul licitației dintre cele două asocieri. Este cel mai amânat proiect din câte știu eu. Care e părerea ta?
George Trif: Asta după ce în decembrie am aflat de 60 de zile, la care vedem că se adaugă noi și noi termene. Cel mai probabil totul se trage de la documentația de proiect. Noi, cei de la USR Cluj, intuim că se dorește o îngropare a proiectului și se încearcă să se găsească unghiul potrivit. Ceea ce e tragic.
Ne-am așteptat ca un astfel de proiect, care ar avea un impact atât de mare pentru Zona Metropolitană pentru următorii zeci, sute de ani, să fie tratat cu foarte mult profesionalism, astfel încât să nu ne întrebăm tot timpul „ce se întâmplă acolo?”.
Până la urmă, toate întârzierile ăstea afectează încrederea cetățeanului, care se va întreba ce încredere să aibă în administrație dacă tot prelungește termene. E foarte greu să ai încredere într-o asemenea administrație.
————————————————————————————————————————————
Vicepreședinte USR Cluj. Scurt CV
George Trif (33 de ani) este vicepreședinte al USR Cluj și unul dintre fondatorii acestei formațiuni. Este licențiat în Drept (Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”); cursuri absolvite LLM, European and International Business Law Universitatea Debrecen, Facultatea de Drept, Ungaria. Este consultant în administrarea activelor IT; specialist în administrație publică locală.