Mesaj din secuime: „Învățarea limbii române nu este numai o formă de respect, ci și o necesitate”

Autor  Sorin Tolan   în       2 years în urmã     914 Vizualizări.  

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba scrie, într-o postare pe Facebook de ziua limbii române, că toate schimbările în domeniul educației ”mai adaugă o piedică pentru ca învățarea limbii române să fie o continuă provocare”.

”Rezultatele din ultimii ani la examenele maturității ne arată pe de o parte că demersurile nu sunt suficiente dar și că dificultățile de învățare a limbii române nu au fost înlăturate”, scrie Borboly Csaba.

“Câte limbi străine știi, atâția oameni ești!” – un proverb pe care trebuie să-l înțelegem ca lărgire a orizonturilor cunoașterii, ca o schimbare de mentalitate și ca o acceptare a faptului ca suntem diverși, dar împreună formăm o comunitate.

August, *Ziua Limbii Române*, o zi pe care o sărbătorim în fiecare an cu gândul la ce am mai făcut sau ce s-a mai făcut pentru ca învățarea limbii române să fie realizată prin metode adaptate la specificul fiecărei comunități din care fac parte mai multe etnii care vor să trăiască în RESPECT.

Învățarea limbii române nu este numai o formă de respect, ci și o necesitate dacă vrem să ne înțelegem unii pe ceilalți.
Este normal să ne fie mai ușor să comunicăm și să gândim în limba pe care genetica ne-a imprimat-o în tipar, dar de ce să nu avem șansa sau de ce să nu vrem să dezvoltăm acest tipar? Este o formă de dezvoltare personală până la urmă și de deschidere către mai multe șanse și oportunități.

Întrebarea de mai sus rămâne deschisă pentru că rezultatele din ultimii ani la examenele maturității ne arată pe de o parte că demersurile nu sunt suficiente dar și că dificultățile de învățare a limbii române nu au fost înlăturate.

Și toate schimbările în domeniul educației mai adaugă o piedică pentru ca învățarea limbii române să fie o continuă provocare. Dar, dacă această provocare o luăm ca pe un impuls atunci lectura unei cărți în limba română, participarea la un concurs dedicat cunoașterii limbii române, toate acestea, înlătură orice barieră din calea cunoașterii și a dezvoltării.”

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.