Mega-cartier cu peste 100 de case respins. „Seamănă cu suburbiile americane”
Un mega-proiect cu peste 100 de case la nici 25 de kilometri de Cluj-Napoca, pe o suprafață de 13,6 hectare, a primit „aviz nefavorabil”, în ședința 9 februarie, din partea membrilor Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.
101
de parcele sunt propuse în satul Răscruci, comuna Bonțida, pe un teren aflat lângă restaurantul Papa Jon.
Se propun locuințe unifamiliale de tip izolat pe parcele cu o suprafață de minimum 900 de metri pătrați și locuințe cuplate, cu cel mult două unități locative, pe parcele cu o suprafață de minimum 1.350 de metri pătrați.
Proiectul presupune și edificarea, în partea de sud a terenului, a unui magazin de tip retail și a unei funcțiuni socio-culturale.
14.000
de metri pătrați reprezintă suprafața dedicată spațiului verde
Proiectul prezentat în ședința CTATU se află în etapa de „elaborare PUZ ansamblu rezidențial și funcțiuni complementare”și constă în reglementarea zonei studiate prin prezenta documentație, într-o zonă cu funcțiunea predominantă de locuire și servicii complementare, spații verzi de agrement, zonă de gospodărie comunală, locuri de joacă pentru copii. Din totalul supafeței pe care urmează a se ridica acest cartier de case, 10 % – adică aproximativ 14.000 de metri pătrați – va reprezenta spațiul verde.
136.401
de metri pătrați reprezintă zona studiată.
Zona studiată este situată în intravilanul localității Răscruci, comuna Bonțida, conform PUG-ului comunei.
Proprietarii imobilului sunt:
• CFnr.50390 – proprietar Căpriță Neicuțescu – suprafața de 116.400 mp;
• CFnr.55174 – proprietari Vasile și Ana Fechete – suprafața de 20.001 mp.
Beneficiarii investiției sunt s.c. Dominium Management Solutions s.r.l. + Vasile și Ana Fechete. Proiectantul general este biroul GC Arhitecture s.r.l. din Cluj.
Conform documentației prezentate, prin această investiția se dorește:
- Realizarea unei rețele stradale care să deservească întreaga zonă reglementată și să facă legătură cu străzile propuse în zonă.
- Crearea unei zone atractive pentru locuirea individuală, prin crearea spațiilor verzi și prin retragerea acestora cu 5 metri față de circulații prin crearea unei bariere verzi.
- Distribuirea în teritoriu a diferitelor destinații date terenurilor a fost gândită astfel încât să existe o accesibilitate cât mai echilibrată la servicii publice/magazine și spații verzi; astfel, zonele unde se pot amplasa servicii sunt repartizate în zona studiată astfel încât locuitorii acesteia să aibă acces cât mai facil la acestea;
- Zona verde propusă în mijlocul terenului va constitui un loc de întălnire pentru rezidenți. Aceasta va face parte din atracțiile zonei și va crea conexiuni pietonale și pentru biciclete. Astfel de alei se regăsesc și între celalalte parcele și oferă o legătură directă de la drumul DN1C spre zona verde situată în afara amplasamentului studiat, pe direcția est-vest.
Accesul în zona studiată se realizează din DN1C, situat în partea de sud-esta amplasamentului, pe toată lungimea acestuia.
Investiția va fi suportată în integralitate de către beneficiarii proiectului și va fi realizată în 5 etape principale (foto jos).
Obiecțiile și recomandările urbaniștilor
Proiectul prezentat n-a fost pe placul membrilor Comisiei de urbanism, care au venit cu obiecții și recomandări.
Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU, a reclamat că ansamblul prezentat arată ca un cartier chinezesc prin prezența a peste 100 de case. Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, l-a completat, dar a avut o altă părere:
„Seamănă cu un cartier din suburbiile americane”.
La rândul său, arhitectul Radu Spânu, membru în Comisia de urbanism, a vorbit de parcajele din incinta parcelelor și de nevoia creării unei bariere verzi pe latura cu drumul național.
Arhitectul șef al județuluia intervenit în dezbateri și a cerut, la fel ca și Alin Tișe, o prezentare mult mai amplă a proiectului, care să cuprindă și parcelele învecinate, mai ales că drumurile din incintă se opreau pe planșe la limita terenului studiat.
Claudiu Salanță a fost nemulțumit și de drumurile interioare (foto jos) care străpungeau suprafețele de spații verzi aflate în zona centrală a cartierului. El a cerut ca drumurile să fie îndepărtate astfel încât zona verde să fie compactă.
Alin Tișe a propus comisiei un aviz nefavorabil. Propunerea a întrunit 7 voturi din partea membrilor Comisiei de urbanism. Urmează ca proiectantul să refacă planșele (în care să se regăsească recomandările specialiștilor în urbanism) și să revină într-o ședință viitoare a CTATU.