Măsura Spitalului de Urgență din Cluj, la cinci luni după dezvăluirile privind bebelușii morți din cauza infecțiilor nosocomiale
Confruntat cu mai multe scandaluri, inclusiv cu decese ale unor bebeluși, puse pe seama infecțiilor nosocomiale, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a reacționat. A elaborat un proiect de îmbunătățire a capacității și capabilității de prevenire și reducere a riscului de infecții nosocomiale.
„AKH de România”: Mămicile explicau cum le-au murit bebelușii, victime ale infecțiilor nosocomiale, conducerea spitalului a sunat la 112. Ungureanu: “Criminali în serie”
Proiectul a fost selectat și inclus de Ministerul Sănătății pe lista de finanțări prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență.
7
milioane de euro (29.680.199,84 lei, fără TVA), din care 281.965,94 lei (fără TVA) reprezintă contribuția SCJU Cluj, este suma care se investește în acest proiect. Durata de implementare este de 14 luni.
Investiția presupune dotarea laboratoarelor de microbiologie cu analizatoare automate sau semiautomate de identificare a microorganismelor și de efectuare a antibiogramelor. De asemenea, se vor recompartimenta, reamenaja și dota cu aparatură secții de terapie intensivă, blocuri operatorii, precum și alte facilități medicale, astfel încât să se poată menține în permanență sub control evoluția infecțiilor nosocomiale.
Este de ajuns? Nu putem decât să sperăm că da, deși paleta de măsuri îndreptate împotriva infecțiilor nosocomiale poate fi mult mai largă.
“După proiectele care vizează gestionarea crizei sanitare COVID-19, modernizarea, reabilitarea și extinderea infrastructurii de gaze medicale, a rețelelor de energie electrică și a sistemelor pentru securitatea la incendiu în cadrul spitalului, aflate în curs de implementare în momentul de față, proiectul recent aprobat ne dă posibilitatea să creștem capacitatea de reacție a diferitelor facilități medicale aflate în componența spitalului, pentru prevenirea și reducerea apariției infecțiilor nosocomiale. Infecțiile asociate actului medical, așa cum sunt denumite infecțiile spitalicești și creșterea rezistenței microbiene reprezintă riscuri care pun la grea încercare toate sistemele de sănătate”, a spus medicul Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj.
România are o lege a infecțiilor nosocomiale, legea nr. 3 din 08.01.2021, care a fost aprobată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis, dar care nu are norme de aplicare la doi ani de la publicarea sa în Monitorul Oficial.