Mașina e ca soacra, spune Emil Boc. “N-o lăsa să îți conducă viața!”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1275 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit astăzi despre filosofia orașului în ceea ce privește mobilitatea. “Nu poți să fii la fel de bun prieten și cu mașina, și cu pietonii. Noi am ales să dăm întâietate omului, pietonului. Mașina e ca soacra (…): E bine să o ai, dar n-o lăsa să îți conducă viața”, a spus Boc.

Primarul a explicat lucruri care se cunosc. Clujul este un oraș medieval, străzile nu pot fi lărgite. Numărul mașinilor a crescut în ultimii 30 de ani, de la 50.000 la 200.000: “Nu se gândea nimeni în perioada comunistă. Orașele de același nivel din Occident au decis politici publice de a încuraja transportul alternativ – mijloace de transport în comun, biciclete, spații pietonale prietenoase – încă de acum 50, 40, 30 de ani. Boc a arătat că orașul beneficiază de autostradă, de centura Vâlcele – Apahida, de prelungirea Bulevardului Muncii, iar investițiile propuse pentru viitor se știu, metrou, tren metropolitan, centură.

“Ce faci ca conducător al orașului? Iei de la pietoni să dai mașinii? Dacă faci o bandă, evident că imediat se va umple de mașini. Și atunci ce au făcut marile orașe, încă din anii 70-80? Au început să restructureze orașele și să le centreze pe pietoni, pe cetățeni, pe bicicliști, pe modalități alternative la mașini. (…) Mașina nu este interzisă. Mașina este posibilă, e necesară, o folosim. Dar ca oraș creștem stimulentele pentru a utiliza transportul public și pentru a utiliza bicicleta”, a spus Emil Boc.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.