Marșul și autonomia. Tot mai puțini susținători
În fiecare 10 martie, la Târgu Mureș are loc în mod tradițional marșul dedicat Zilei Libertății Secuilor. Anul acesta, numărul participanților a fost redus. E un trend al ultimilor ani. Sursele oficiale vorbesc despre cel mult 300 de persoane, dar organizatorii susțin că ar fi fost către 1000.
Tot în mod tradițional, a doua zi are loc o conferință de presă a organizatorilor și oaspeților de marcă, la Cluj. La eveniment au luat parte Izsak Balazs, președintele Consiliului Național al Secuilor, episcopul Tokes Laszlo, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, Szilagyi Zsolt, președintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Luke Uribe-Etxebarria, senator spaniol din Țara Bascilor și Carles Fite Gabarro, membru în Consiliul Național Catalan.
La conferința de astăzi, Izsak Balazs a explicat că marșul se va desfășura și atunci când pe stradă va fi un singur participant.
„Dacă o dată vor veni 50 de oameni, atunci acești 50 de oameni vor garanta continuitatea în timp și vor lega două manifestări. (…) Este un proces care se desfășoară și revine în fiecare an. Noi putem analiza, putem pune întrebări și să căutăm răspunsuri, în schimb un lucru este cert: vom fi perseverenți în fiecare an. Chiar, discutând cu colegii, ne-am întrebat cât de puțini ar trebui să fim să mărșăluim prin Târgu Mureș. 50? 10? Sau unul singur? Dar și atunci vom asigura această continuitate”, a spus Izsak.
Numărul tot mai redus de participanți la marș pare să indice ceea ce ne arată și statisticile, și anume că tot mai puțin etnici maghiari îmbrățișează ideea autonomiei așa numitului Ținut Secuiesc.
Tokes Laszlo, pe de altă parte, a cerut UDMR să fie mai activă în demersul de a solicita autonomia așa-numitului Ținut Secuiesc. „Este șansa noastră de supraviețuire, nu avem alta. În ultimii 105 ani, numărul etnicilor maghiari din Transilvania s-a înjumătățit”, a spus Tokes.