Marele proiect medical clujean, contestat din Suedia. „Heliportul ar trebui eliminat”
Asocierea Pienarq – Dico și Țigănaș a prezentat astăzi planul urbanistic zonal (PUZ) a prezentat astăzi, în fața comisiilor de urbanism de la Primărie și Consiliul Județean, proiectul noii clinici de transplant a Clujului. Acolo urmează să se facă patru tipuri de transplant: de inimă, ficat, rinichi și plămâni. Sunt două clădiri propuse, iar pe una dintre ele se va amenaja un heliport. Asocierea Pienarq – Dico și Țigănaș a câștigat concursul de soluții pentru acest proiect.
Proiectul a fost criticat de medicul Mihai Oltean, care lucrează la o clinică de transplant din Goteborg, Suedia. Oltean s-a arătat nemulțumit de denumirea proiectului, “centru de transplant”, în condițiile în care cifrele României sunt foarte slabe. Ca o comparație, într-un an, Oltean a arătat că, doar la Goteborg, se fac de peste două ori mai multe transplanturi de rinichi și de opt ori mai multe transplanturi de inimă decât în toată România.
“Nu spun să nu faceți o clinică, dar de ce se numește centru de transplant? Clujul și România merită o asemenea clinică, dar nu un spital lipsește, ci resursa umană”, a spus dr. Oltean. Medicul a criticat și ideea de heliport. “Noi nu avem heliport, dacă vrem să zburăm mergem la aeroport. Cu mare respect vă spun, nu știu dacă ați stat lângă un elicopter când pornește. Face o gălăgie cum nu vă închipuiți. Este o nebunie, va deranja mii de oameni, mai ales dacă aterizează noaptea. Acest lucru îmi dă senzația unui proiect făcut pe genunchi”, a subliniat românul rezident în Suedia.
Cel care i-a răspuns a fost medicul clujean Andrei Leșanu, căruia îi aparține ideea construirii acestui centru. “Trebuie să avem încredere în acest proiect, pentru că eu spun că avem și specialiști în programul național de transplant, și tot mai mulți donatori. Momentan sunt mult sub ce este nevoie, în condițiile în care în țară sunt numeroși pacienți cu patologie terminală, dar numărul donatorilor a crescut semnificativ, inclusiv în pandemie. Noi ne-am gândit că o astfel de clinică va duce la optimizarea accesului pacientului și la condiții mai bune privind transplanul în sine”, a menționat Leșan.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a intervenit și a spus că, dacă problema cea mai mare identificată de medicul Mihai Oltean este denumirea clinicii, promite că, peste cinci ani, când speră ca imobilul să fie ridicat, să organizeze un concurs pentru găsirea unui nume. Și că speră ca medicul Oltean să revină în țară și să facă transplanturi la Cluj. Cât despre heliport, Salanță a arătat că ISU cere de ani buni amenajarea unui loc în care să aterizeze elicopterele sanitare cât mai aproape de Unitatea de primiri urgențe de Spitalului clinic județean de urgență.
7,4
hectare are terenul deținut de Consiliul Județean în zona Victor Babeș – Hașdeu.
Conform planurilor, vor fi două corpuri de clădire legate. Unul va avea patru niveluri de subsol, parter, cinci etaje întregi și unul retras, cu înălțime maxină de 28,5 metri, celălalt cu un etaj mai puțin și 25,5 metri în cel mai înalt punct al său. Suprafața construită desfășurată totală va fi de 42.000 de metri pătrați. La parter a fost proiectată o capelă.
Arhitecții au gândit și o zonă verde în preajma clinicii, unde urmează să fie plantați arbori. 6.460 de metri pătrați va avea zona verde.
3,8
milioane de euro este valoarea premiului câștigat de asocierea Pinearq (Spania) – Dico & Țigănaș (România) la concursul internațional de soluții pentru Centrul Integrat de Transplant (CIT) Cluj-Napoca.
S-a stabilit și câte paturi va avea fiecare unitate. Urologie și transplant renal – 88, pneumoftiziologie și chirurgie toracică – 72, transplant de cord – 36, transplant hepatic – 36, terapie intensivă – 45. Vor exista și 14 paturi pentru spitalizare de zi.