Marea replantare: un milion de arbori
PreÈ™edintele Consiliului JudeÈ›ean Cluj, Alin TiÈ™e, a lansat astăzi un plan de îmbunătățire a calității aerului. Principala măsură anunÈ›ată a fost aceea de plantare de arbori – în total un milion în zece ani.Â
„Am realizat un parteneriat cu USAMV. Ei ne oferă gratuit materialul, iar noi È™i ONG-urile vom face plantările. ÃŽncepem chiar din acest an. Este un proiect nou pe care vrem să îl derulăm, pare simplu, dar este foarte important”, a spus Alin TiÈ™e, într-o conferință de presă.
100.000
de arbori pe an ar trebui să fie plantați în județul Cluj, începând chiar din perioada imediat următoare.
Acesta a explicat că reîmpăduririle și plantarea de puieți sunt indicate ca soluții pentru îmbunătățirea calității aerului de către Banca Mondială, în studiile privind noul plan de amenajare a teritoriului județean (PATJ). Iată aici un fragment din concluziile experților Băncii Mondiale.
„Vegetația naturală forestieră, reprezentată prin molid și brad, apoi fag și mai jos celelalte foioase, a fost supusă unei accentuate acțiuni de intervenție antropică (umană), mai ales iÌ‚n Munții Gilăului, unde a fost iÌ‚ndepărtată de pe suprafețe iÌ‚ntinse pentru a face loc pășunilor și faÌ‚nețelor secundare. Aceste teritorii, iÌ‚ndeosebi Munții Gilăului, corespund cu fixarea a numeroase așezări de tip risipit, deosebit de specifice fiind Mărișel și Măguri”.
Fotografia de mai sus este realizată acum două săptămâni, chiar în zona Măguri.
Alin Tișe a mai precizat și că, de data aceasta pentru a evita poluarea apei, Salvamont a fost împuternicită să verifice și sancționeze circulația ambarcațiunile cu combustibili fosili pe lacurile Beliș și Tarnița. Ambele au fost scoase de pe lista lacurilor navigabile în urmă cu două luni.