Mâncăm și dăm o mână de ajutor. Haideți să comandăm khinkali, plimeni și vareniki, de la bucătari ucraineni

Autor  admin   în       3 years în urmã  

Ucrainenii care au venit la Cluj, odată cu începerea războiului, nu stau cu mâinile în sân. Unii studiază, alții lucrează, ba chiar și-au deschis propriile business-uri. Este și cazul celor care au pornit restaurantul Ucraina Food.

“Suntem o echipă de ucraineni și, după ce a început războiul, am reușit să ajungem în Cluj. Ne dorim foarte mult să îi ajutăm pe prietenii noștri de aici așa că am deschis un restaurant cu mâncare de care se mănâncă în Ucraina. Restaurantul se numește Ucraina Food (ucrainafood.ro) și face momentan doar delivery, până ce găsim un local în care să se poată și mânca. Suntem la început și orice ajutor ar fi foarte binevenit! Avem o echipă profesională de bucătari ucraineni, dar încă avem foarte puține comenzi – flyerele pe care le-am împărțit nu au adus decât câțiva clienți”, au transmis ucrainenii.

Khinkali

Am discutat cu Vasile, unul dintre cei doi proprietari, care este ucrainean de origine română. „Scopul nostru este să creăm locuri de muncă pentru refugiați și să donăm bani, pentru construcția de locuințe, în Ucraina. Am angajat la bucătărie trei doamne refugiate, iar eu și partenerul meu facem distribuția”, a spus Vasile.

Dacă nu cunoașteți bucătăria ucraineană, vă propunem noi câteva preparate, inclusiv deserturi.

Khinkali, care conține carne de vită și miel (70%/30%), făină, sare, usturoi, ceapă, piper, ardei iute, pătrunjel, apă, sos “Adjika” (sos de roșii, usturoi, pătrunjel, sare, piper). Costă 25-28 de lei.

Mantî pe aburi. Ingredientele sunt carne de porc și vită (50%/50%), făină, ouă, sare, piper, ulei, ceapă, apă, sos (smântână, maioneză, muștar, sos de soia, pătrunjel, sare, piper). Preț: 24-27 lei.

Plimeni fierți sau prăjiți, care conțin carne de porc, făină, ouă, sare, piper, ulei, ceapă, apă, sos (smântână, unt, sare, oțet, vegeta, piper) și costă între 28 și 32 de lei.

Plimeni

Vareniki cu cartofi, cu bacon, cu brânză, vișine sau cartofi. Ingrediente: brânză de vacă, făină, ulei, ouă (gălbenuș), griș, zahăr, apă, sos (smântână). Prețul este de 25-28 de lei.

„Preparatele ucrainene sunt diferite față de bucătăria românească. Nu sunt asemenea preparate, nici măcar ceva asemănător, în orașele românești în care am fost. Ne-am dorit să aducem puțină istorie și tradiție ucraineană în România. Aceste preparate sunt foarte renumite în Ucraina. Cel puțin plimeni și vareniki se găsesc în 99% din casele din Ucraina”, a mai explicat Vasile, de la Ucraina Food.

Foto: vareniki cu vișine

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.