Mamă, fă-mă bugetar! Încă o creștere a veniturilor în Primăria Cluj
Am mai spus aici că veniturile angajaților din Primăria Cluj-Napoca – de altfel, în general, din administrația publică centrală, locală etc. – sunt foarte mari. Vorbim despre o totală necorelare a câștigurilor celor din administrație cu cele ale oamenilor pe care îi reprezintă. Să vă dau un exemplu? Un șef de serviciu are un salariu brut de 12.251, ceea ce înseamnă că încasează 7.167 lei în zilele de 12 ale lunii. La asta se adaugă sume pentru contractele pe fonduri europene în care este implicat, care pot trece de 2.000 de lei. Patronii de firme de succes, managerii, IT-iștii pot privi cu relaxare aceste sume; ceilalți, mai greu.
- Primarul Emil Boc are un salariu brut lunar de 23.400 de lei. Am transformat în net: Boc duce acasă 13.689 de lei.
- Viceprimarii Olah Emese și Dan Tarcea au salarii brute de 20.800, care corespund unui net de 12.168 de lei.
- Secretarul municipiului, Aurora Roșca, are un brut de 16.619 și un net de 9.722 de lei.
- Un șofer de la Primărie câștigă 5.283 de lei brut, adică 3.091 de lei net.
Oamenilor din Primărie li se pare însă că nu câștigă suficient. Serviciul de resurse umane și-a dat seama că la Primăria Cluj-Napoca nu se acordă sporul pentru condiții de muncă vătămătoare, care merge până la 15% din salariu (și la Cluj se va acorda direct maximul, 15%). E adevărat, alte administrații locale au fost mult mai rapide cu aplicarea HG 917/2017.
Concluzia este că la Primărie sunt condiții de muncă vătămătoare. Serios?
L-am întrebat pe primarul Emil Boc dacă este de acord cu creșterea stratosferică a veniturilor subordonaților săi. “Eu nu pot decât să fiu de acord cu aplicarea legii. Dacă nu respect legea, pot fi dat în judecată fie de o parte, fie de alta”, a spus Boc. Cu toate acestea, la întâlnirea din iarnă cu polițiștii locali, primarul îi amenințase voalat: “Vedeți ce salarii aveți, dar așa cum acestea au fost crescute pot fi și scăzute”.