Mall-ul Eroilor. Cum facem centrul Clujului “first hand”. Momentan e second

Clujul are un centru frumos, am mai spus-o. Arhitectura veche e superbă, iar faptul că tot mai multe clădiri sunt recondiționate înveselește atmosfera. Există însă un mare of: magazinele second hand. Toate orașele mari au, în zona zero, colecții de branduri de lux. Totul e “first hand”, nicidecum second.
Brandurile ar veni în grup
În Primărie s-a discutat despre acest subiect, dar nu s-au găsit, deocamdată, soluții. Eliminarea magazinelor care strică imaginea centrului a fost propusă și de consorțiul Transylvania Evolution, care s-a oferit să negocieze cu brandurile mari. “Venim, dar numai dacă suntem cel puțin zece”, ar fi promis reprezentul unui producător de îmbrăcăminte. Așadar, trebuie dusă o muncă de convingere cu ei.
Mai rămâne de văzut în ce condiții ar fi de acord să plece comercianții de articole la mâna a doua, care au contracte pe termen lung, în cele mai multe cazuri cu proprietari privați de spații.
Ajutor de la bugetare participativă
De respectabilitatea centrului se îngrijorează și Radu Șandru, un clujean care a făcut o propunere interesantă în programul de bugetare participativă, redeschis din 8 iulie. El a găsit și locul unde brandurile să se învecineze: bulevardul Eroilor, care ar urma să fie închis traficului. Un fel de mall în mijlocul orașului. Nici asta nu este o idee complet nouă, arhitecții au mai pus-o pe tapet de acum mai bine de zece ani.
Iată ce spune domnul Șandru: “Toate orașele occidentale cu notorietate, dar și unele românești (Brașov, Oradea, Sibiu etc) au o stradă comercială în zona centrală. Astfel de străzi devin reprezentative pentru oraș, fiind atracții turistice demne de luat în considerare. Acestea, datorită pietonalizării complete, au avantaje evidente în privința vadului și a atragerii comercianților de calibru. Orașului nostru îi lipsește o stradă comercială adevarată, Bulevardul Eroilor fiind doar o tentativă care s-a dovedit nereușită a dezvoltarii unei astfel de artere. Principala problemă a acestui bulevard o reprezintă păstrarea traficului auto permanent în loc de pietonalizarea completă. De aceea, odată cu modificarile care se vor aduce pe strada Avram Iancu și cu parkingul de acolo, este oportun ca Eroilor să devină ceea ce trebuia de mult timp, o arteră comercială 100% pietonalizată, capabilă de a atrage clienți cu prestigiu, o zonă de cumparaturi pentru turiști și pentru cetățeni, o zonă de relaxare ferită de agitația traficului, o atracție a orașului”.