Mall la Cluj Arena. Informații noi: Era în propunerea inițială, dar atunci nu s-a acceptat

La solicitarea unui cititor Media9, Radu, l-am invitat pe arhitectul Șerban Țigănaș, în cadrul emisiunii Urbea9, să comenteze anunțul referitor la apariția unui mall la Cluj Arena. Este una dintre ideile președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, care a prezentat și schițe.
Compania fondată de Șerban Țigănaș, Dico & Țigănaș, a proiectat Cluj Arena, dar și alte stadioane din țară, precum cele de la Craiova și Târgu Jiu sau arena Arcul de Triumf, din București.
„Știam de chestia asta și de imaginile care au apărut recent de vreo trei ani. De fapt, eu nu știam chiar de atunci, am aflat mai târziu, cam de un an și ceva. Asta mie îmi dovedește că a existat o idee de eficientizare comercială care a beneficiat de o schiță și că acum, pentru că e campanie electorală, schița a fost activată, adusă în față.
Există principiu și realizare.
Principiul de a avea spații comerciale atașate unui stadion exista din start, chiar și din propunerile noastre inițiale, însă nu li s-a dat curs din varii motive, nu vreau să dezgrop acum deciziile deciziile luate la nivelul anului 2010 – 2011. Și noi am propus spații comerciale, spații profitabile la stadion, dar atunci s-a decis să nu se realizeze astfel de spații. Acum, după 13 ani de la inaugurare, când apare o astfel de idee, aș putea să spun ‘ați ajuns la vorba noastră’. Dar nu spun. 🙂
Ceea ce spun este că e firesc să te gândești să faci niște lucruri care pot se îmbogățească programul, dacă sunt bine făcute și compatibile cu ceea ce există acolo.
Acum, propunerea concretă, așa cum a fost făcută, trebuie în opinia mea regândită, astfel încât să nu reduci suprafețele de spații verzi, taluzurile acelea înierbate, sau dacă le anulezi într-un fel să le oferi în altă parte, și mai ales, lucru pe care vreau să-l subliniez (și pentru care a existat o tentativă de dialog), este că stadionul și sala polivalentă sunt un ansamblu. Or ar trebui gândite și îmbogățite tot în ansamblu. Faptul că teoretic sunt doi proprietari, o administrație municipală și una județeană, face lucrurile să fie mai dificile și fiecare să-și vadă doar de proprietatea lui, când în fapt sunt în același oraș, în același loc, și ar trebui să conducă către o sinergie”, a spus Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism.