Mai plătește din datoriile de la alegeri. Consiliul județean cumpără un echipament pentru spitalul din Dej

Un nou echipament medical a intrat în dotarea spitalului municipal din Dej. Este vorba de un kit de endoscopie ORL, în valoare de 150.000 de lei. Echipamentul a fost cumpărat din bugetul Consiliului Județean (CJ) Cluj.
„Noua dotare, care a lipsit până acum din structura de specialitate a unității sanitare, este de un real folos cadrelor medicale întrucât permite realizarea a numeroase intervenții chirurgicale ORL, contribuind, astfel, la îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.
Se mai plătesc din datorii. Anul trecut, primarul Morar Costan a trecut la PNL și a câștigat alegerile pentru liberali. Cel care l-a adus în partid este chiar Alin Tișe. Vă amintiți, a fost o mică armată de primari care au schimbat steagul înaintea alegerilor și au pus umărul la realegerea lui Tișe ca președinte al Consiliului Județean.
Valoarea kit-ului de endoscopie ORL este de cca. 150.000 de lei, iar finanțarea a fost asigurată integral din bugetul propriu al forului administrativ județean.
Echipamentul a fost deja livrat și dat în folosință în cadrul Compartimentului ORL al instituției spitalicești, au transmis, printr-un comunicat de presă, reprezentanții CJ Cluj.
În ce constă o endoscopie ORL
În general, endoscopul are circa 4 milimetri, este dotat cu lumină și un sistem de lentile care măresc suprafața ce urmează a fi investigată. Pentru a putea vizualiza imaginile, endoscopul este conectat la o cameră video care transmite rezultatele pe un monitor.
Desfășurarea procedurii depinde de la caz la caz. Are loc, în general, în cabinetul unui specialist ORL. Cel mai probabil, ca pacient, vei sta așezat pe un scaun, cu spatele drept. Medicul va începe prin a anestezia local zona, pentru ca tu să nu simți nicio durere.
Va urma introducerea delicată a dispozitivului în fosele nazale. Procedura este nedureroasă, scrie divahair.ro, și nu durează mai mult de câteva zeci de secunde, dar dacă simți un disconfort acut, este bine să anunți medicul, care poate mări doza de anestezic sau poate alege un endoscop mai mic.
Medicii mai fac endoscopii laringiene. Procedura e aproximativ la fel, cu deosebirea că, așa cum e firesc la intervenția asta, echipamentul va fi introdus în cavitatea bucală și nu în nas.