Mai bine mai târziu… RADP se transformă în „Domeniul Public Napoca SA”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     559 Vizualizări.  

Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca urmează să dezbată săptămâna viitoare un proiect de hotărâre care propune reorganizarea Regiei Autonome a Domeniului Public (RADP) Cluj prin transformarea acesteia în societate comercială pe acțiuni.

Această schimbare vine în contextul aplicării Ordonanței de Urgență nr. 109/2011, care impune regiilor autonome să adopte un model de guvernanță corporativă modern, transparent și eficient. OUG 109/2011 cere, printre altele, ca întreprinderile publice să devină societăți comerciale pentru a se alinia la principiile economiei moderne și la cerințele de guvernanță corporativă.

Deși ordonanța a fost adoptată în 2011, RADP Cluj nu și-a schimbat imediat forma de organizare, iar procesul de reorganizare a fost inițiat abia acum, la 13 ani de la intrarea în vigoare a acestei legi.

Unii dintre angajați să tem că, prin modificarea formei de organizarea, se vor crea condiții pentru ca unii dintre ei să fie dați afară.

Activitățile RADP care vor fi preluate de noua societate comercială

RADP Cluj administrează o gamă largă de activități publice esențiale pentru oraș. Aceste activități, care vor fi preluate de noua societate comercială „Domeniul Public Napoca S.A.,” includ:
– Administrarea cimitirelor (Central, Mănăștur, Pomet, Crișan, Someșeni)
– Întreținerea parcurilor și a spațiilor verzi
– Gestionarea toaletelor publice din diverse locații din oraș
– Întreținerea semafoarelor și a sistemului de iluminat public
– Administrarea piețelor și a centrelor comerciale
– Colectarea și depozitarea deșeurilor temporare
– Producția și întreținerea mixturilor asfaltice

Aceasta gamă variată de servicii va continua să fie gestionată de noua societate, iar autoritățile subliniază că nu vor exista perturbări majore în livrarea acestora către cetățenii Clujului.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.