Viitorul mall de 81.000 mp din Florești, propus pe locul târgului auto, n-a primit avizul urbaniștilor. Se cer 4 benzi

Centrul comercial propus pe amplasamentul târgului auto la ieșirea din Florești spre Gilău, pe o suprafață de aproximativ 7,5 hectare, nu se construiește încă.
Proiectul a fost discutat în ședința de săptămâna aceasta a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj, însă n-a primit avizul specialiștilor în urbanism. Obstacolul principal: traficul care se realizează acum pe două benzi în această zonă este deja foarte aglomerat și încă n-a fost construit centrul comercial.
De aceea, în ședința trecută din luna februarie 2023, urbaniștii i-au recomandat proiectantului să realizeze un sens giratoriu și să lărgească șoseaua în zona viitorului centru comercial de la două benzi la patru.
Prezent în ședința de astăzi, arhitectul Victor Mihăilescu, reprezentantul proiectantului, a spus că pentru lărgirea drumului național a avut patru runde de întâlniri, una cu reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj și trei cu cei de la CNAIR, la București.
Mihăilescu a adăugat că DRDP Cluj a fost de acord cu proiectul de lărgire la 4 benzi, însă la București reprezentanții CNAIR au refuzat în toate cele trei întâlniri această variantă. Și că orice insistență ar avea același răspuns.
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, nu s-a lăsat înduplecat și a cerut ca drumul să fie de patru benzi până ajunge la autostradă (foto jos).
Claudiu Salanță a mai spus că în varianta de acum, cu două benzi (câte una pe sens), va exista o mare problemă pentru tot Clujul. În sensul în care un clujean ar putea sta în trafic în această zonă în jur de 10 – 15 minute.
Arhitectul șef al județului Cluj i-a recomandat arh. Mihăilescu să refacă proiectul, pentru că lățimea actuală a drumului, chiar dacă are două benzi, permite lărgirea lui la patru benzi.
Victor Mihăilescu și-a exprimat pesimismul vizavi de această recomandare, afirmând că CNAIR nu va fi de acord nicicum cu ea. La rândul său, arhitectul șef al județului i-a transmis că va avea ajutorul Direcției de Urbanism de la CJ, care va întocmi un referat în sprijinul realizării acestei lucrări și pe care îl va trimite pentru avizare Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
„Vă asigurăm de tot sprijinul nostru în ceea ce privește avizul de la CNAIR. Din punctul de vedere al traficului, fără patru benzi aici nu avem ce face”, a explicat Claudiu Salanță.
Arhitectul șef al județului a propus un „aviz nefavorabil” și revenirea proiectului, cu realizarea în această zonă a drumului la patru benzi, într-o ședință ulterioară. Proiectul a fost respins cu cinci voturi.
Se dorește construcția un mall pe o suprafață de 7,4 hectare
Amplasamentul pe care se dorește realizarea investiției se află în comuna Florești, sat Luna de Sus, județul Cluj.
Beneficiarul este s.c. AWA Comert International s.r.l., care dorește să construiască un centru comercial pe o suprafață de 74.079 mp. Terenul este situat în intravilanul comunei Florești, la intersecția străzii Mihai Eminescu cu DN1, pe amplasamentul târgului de mașini second-hand.
Teritoriul de reglementat este în suprafață de 74.079 de metri pătrați, iar terenul studiat este în suprafață de 109.800 de metri pătrați.
Scopul documentației este să stabilească regulile de amplasare a construcției cu funcțiunile stabilite, (preponderent comerț cu produse alimentare și nealimentare, servicii, spații birouri și administrație, producție și depozitare necesare funcțiunilor menționate) și a spațiului verde complementar zonei, amenajarea incintelor prin sistematizarea verticală a terenului, amplasare de locuri de parcare, alei carosabile și pietonale, alte dotări de incinta și împrejmuirea terenului.
Prin documentație se propune studierea și reglementarea din punct de vedere urbanistic a amplasamentului.
Accesul principal pe parcelă, atât pentru angajați cât și pentru clienți, este propus din DN1 /E60. Acesta se va realiza prin intermediul intersecției de tip sens giratoriu propus.
Tot din DN1 se propune realizarea unui acces exclusiv pentru aprovizionare, definit de o stradă cu sens unic, în partea nord-vestică a parcelei. Acesta va asigura fluxul de aprovizionare, separată de cea pentru clienți și personal, ce va străbate parcela în zona vestică si sudică, prin spatele construcției propuse, definind astfel accesul pentru zonele de andocare propuse.
Se mai propun două accese separate din str. Mihai Eminescu ce bordează parcela studiată pe partea estică. Un acces în partea nord-estică va fi intrare / ieșire pentru clienți și personal iar celălalt acces, în partea sud-estică, va fi doar ieșire pentru fluxul de aprovizionare.
Accesul publicului și a personalului se va realiza principal prin sensul giratoriu propus (conform planșelor atașate) și secundar prin str. Mihai Eminescu.
1.350
de locuri de parcare sunt prevăzute în proiect, din care aproximativ 1.000 sunt la subsol, iar restul la nivelul solului.
Staționarea autovehiculelor se va organiza exclusiv în interiorul parcelei, prin locurile marcate suprateran sau în locurile amenajate în subteran (la susbsol).
27.000
de metri pătrați reprezintă suprafața construită a centrului comercial; acesta va avea subsol, parter și două etaje;
Din propunerea de mobilare rezultă următoarele caracteristici tehnice ale construcției propuse și ale amenajărilor propuse:
- Suprafața construită propusă, Sc = 27.000,00 mp;
- Suprafața desfășurată propusă, Sd = 81.000,00 mp;
- Regim de înălțime propus, (1-2)S+P+2E;
- Înălțimea maximă propusă 30,00 m;
- Suprafețe circulații auto și pietonale, parcaje și platforme, S = 39671,00 mp;
- Suprafețe spații verzi amenajate, S = 7408,00 mp (10 %).
Inițiatorul PUZ și, totodată, beneficiar al acestui proiect este AWA Comert International s.r.l., cu sediul pe strada Pandurilor din Cluj-Napoca. Proiectantul acestei lucrări este biroul ARCHDESIGN din Cluj.
Sursa foto & randări: s.c. ARCHDESIGN s.r.l.
Unii au citit și acest articol: