MAGISTRALA 300. Încep lucrările pe un alt tronson de cale ferată de pe ruta Cluj-Napoca – Oradea. Pe acest lot se va circula cu 160 km/oră

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a emis autorizația de construire pentru proiectul de electrificare și reabilitare a lotului 4 Aleșd – Frontieră Ungaria din cadrul liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (Magistrala 300).
46,74
de kilometri este lungimea sectorului de cale ferată Aleșd – Frontieră Ungaria.
Amplasamentul lucrărilor de cale ferată care se supune autorizării, potrivit economica.net, se află în județul Bihor, pe raza UAT-urilor: municipiul Oradea si comunele Aștileu, Țețchea, Tileagd, Săcădat, Oșorhei și Borș.
1,96
miliarde de lei, fără TVA, reprezintă valoarea lucrărilor autorizate, potrivit documentului publicat săptămâna aceasta pe site-ul MTI.
CFR SA a semnat în decembrie 2022 contractul pentru electrificarea și modernizarea lotului 4 ALEȘD – FRONTIERĂ (46,74 km) din cadrul liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (166,2 km). Câștigătorul contractului este asocierea condusă de italienii de la WeBuild.
- Constructor: Asocierea Webuild SPA – Impresa Pizzarotti & C SPA – Salcef SPA;
- Valoarea contractului (proiectare și execuție): 2,41 miliarde de lei;
- Finanțare: fonduri nerambursabile PNRR;
- Durata de implementare a contractului: 42 de luni (6 luni proiectare și 36 luni execuție).
OBIECTIVE de proiectare și execuție lucrări
- electrificarea și modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru viteza maximă de 160 km/h pe secțiunea ALEȘD – FRONTIERĂ, în lungime de 46,74 kilometri;
- 18 km linie dublă;
- 4 stații modernizate – Tileagd, Oradea Est, Oradea, Episcopia Bihor – și halta de mișcare Oșorhei;
- 4 puncte de oprire modernizate – Țețchea, Telechiu, Săbolciu și Săcădat;
- 9 poduri și 17 podețe modernizate;
- 6 pasaje inferioare reabilitate;
- 2 pasaje inferioare noi – la Tileagd și Oradea;
- 17 de treceri la nivel cu calea ferată dotate cu sisteme automate de semnalizare;
- sistem ERTMS (ETCS nivel 2 și GSM-R) pe întregul traseu.
Lucrările pe linia Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor au început în acest an
La finalul lunii februarie 2024, Ministerul Transporturilor a emis autorizația de construire parțială pentru lotul 3 Poieni – Aleșd al Magistralei CFR Cluj-Oradea, însă doar pe 15 din cei 53 de kilometri.
Pe lotul 2 Aghireș – Poieni lucrează Asocierea Alstom – Arcada cu autorizație completă, iar în ianuarie 2024, Ministerul a emis Autorizația de Construire și pentru Lotul 1 Cluj – Aghireș (fără pasajul Tăietura Turcului).
Prima linie de cale ferată electrificată cu bani europeni
Secțiunea feroviară Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră este prima linie de cale ferată de pe rețeaua CFR Călători care va fi nu doar reabilitată pentru viteza maximă de circulație de 160 km/h, ci și electrificată pe întregul traseu în lungime totală de 166,2 kilometri, fiind totodată și prima linie de cale ferată electrificată, după anul 1990, cu fonduri europene.
2
ore și 14 minute va fi durata călătoriei între Cluj și Episcopia Bihorului cu un tren IR (inter-regional).
După finalizarea lucrărilor, viteza maximă va crește la 120 km/h – 160 km/h, iar durata călătoriei între Cluj-Napoca și Episcopia Bihorului va fi de 2 ore și 14 minute pentru un tren IR, iar un tren RE va parcurge distanța dintre Cluj Napoca și Oradea în circa 2h și 20 min, a precizat CFR SA.
160
de kilometri la oră este viteza maximă pe care o vor atinge trenurile care vor circula pe acest traseu.
Lucrările de reabilitare și electrificare a liniei de cale ferată de la Cluj la Frontieră se desfășoară în mare parte pe actualul traseu, însă pentru atingerea vitezei maxime de circulație de 160 km/h pe o distanță cât mai mare sunt proiectate inclusiv lucrări de mărire a razelor curbelor, pe o lungime de cca 7,581 km, de deviere a cursului apei răului Crișul Repede, dar și de dublare a liniei CF pe o lungime de cca 14,8 km, între Telechiu și Oșorhei.
166
de kilometri este lungimea de cale ferată dintre Cluj-Napoca și Oradea care urmează să fie modernizată în următorii 4 ani.
Magistrala Cluj – Napoca – Oradea cuprinde 4 loturi:
- CLUJ NAPOCA – AGHIREȘ (LOTUL 1) – Asocierea RAILWORKS, ofertă în valoare de 1.611.475.802,43 lei, fără TVA;
- AGHIREȘ – POIENI (LOTUL 2) – Asocierea RAILWORKS, ofertă în valoare de 1,5 miliarde de lei, fără TVA
- POIENI – ALEȘD (LOTUL 3) – Asocierea FCC CONSTRUCCION – GULERMAK – CCN lot 3 Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor, ofertă în valoare de 2.117.167.899,08 lei, fără TVA;
- ALEȘD – FRONTIERĂ Ungaria (LOTUL 4) – Asocierea WEBUILD SPA – IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA – SALCEF SPA, cu valoarea de 2.416.850.365,99 lei, fără TVA.
Unii au fost interesați și de acest articol: