Macalik is back. Primăria l-a dat afară de rău și l-a reangajat de bun + S-a decis relocarea a trei arbori de pe Universității

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã  

Sigur, titlul e puțin forțat. Macalik nu a fost rău nicio clipă, doar încăpățânat. Este ceva ce toată lumea știa despre el și nu de azi, de ieri.

Macalik Arnold este șeful de proiect al investiției din centrul Clujului care cuprinde modernizarea a zece străzi, inclusiv Universității, Kogălniceanu sau Iuliu Maniu. El este cel care a câștigat concursul de soluții și tot el cel care a decis să coboare grupul statuar Școala Ardeleană de pe soclu. De aici i s-a tras și scandalul cu Primăria. În urmă cu două luni, Emil Boc anunța rezilierea contractului cu biroul Mossfern Arhitectură, pentru care lucrează Macalik. A, să și transcriem, pentru cei care încă nu știu cum se citește: Moțolic.

„Am fost obligați să reziliem contractul cu arhitectul lucrării. De ce? Pentru că acest proiect, care a fost câștigat în urma unui concurs de soluții, a fost analizat pe anumite fațete de către opinia publică  pe trei componente. Soclul de la Școala ardeleană – iar arhitectul a decis fără soclu, ceea ce a deranjat pe foarte multă lume și, în urma ascultării vocilor din cetate și a celor din primărie, am decis, în concordanță, repet, cu ceea ce opinia publică pe bună dreptate a solicitat, repunerea pe soclu a grupului statuar Școala ardeleană”, a explicat primarul Emil Boc.

Contractul a fost reziliat unilateral de către primărie, care a angajat un alt proiectant. Numai că informațiile sunt că acest proiectant nu a știut cum să continue proiectul, așa că Primăria a trebuit să revină la sentimente mai bune față de Mossfern. 

„Și-a asumat viziunea Primăriei”, a explicat luni Boc, despre motivul pentru care Macalik Arnold a reintrat în proiect. În realitate, ca de obicei, toată lumea a lăsat din pretenții și s-a ajuns la un compromis.

Primarul a mai explicat că tocmai soclul lucrării nu va fi terminat la timp. Pentru că Macalik a dorit granit din Ucraina și există întârzieri cu livrările. Iată de ce, deși soclul face acum parte din proiect, nu va fi decontat din fonduri europene, ci separat, din bugetul municipiului.

A, și a mai spus ceva. Comisia Zonală de Monumente Istorice a decis renunțarea la trei arbori existenți, doi pe partea cu fostul hotel Continental, unul din fața Bisericii Piariștilor. „Ce să facem, este decizia Comisiei”, s-a arătat neputincios edilul șef al muncipiului.

Proiectul are ca termen limită de finalizare 31 decembrie, data la care se încheie oficial pentru România programul de finanțări nerambursabile 2014-2020 al Comisiei Europene. Că așa e la noi, cu 3 ani întârziere.

DECLARAȚIE

„Proiectul este finalzat la ora la care vorbim în proporție de 98% și va fi 99,90% la 31 decembrie”.

Emil Boc, primarul Clujului

About