„Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră”. Ce au jurat medicii

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     879 Vizualizări.  

Pentru medicina românească, pentru sistemul nostru de sănătate, aceasta este proba de foc. Vedem tot mai clar că stăm dramatic de prost cu infrastructura, rezultat a zeci de ani de nepăsare și corupție. Cu medicii stăm așa: mulți dintre tinerii competenți au plecat afară, dar mai sunt destule cadre valoroase între granițele țării.

Îi vedem pe unii dintre doctori că luptă în linia I; nu se plâng, chiar dacă nu au echipamente suficiente. Un gând de recunoștință și de simpatie către cei care au luat virusul, încercând să îi ajute pe semenii lor. Sunteți eroii noștri. Alții însă țin demisiile în mână, inclusiv în orașe unde nu au apărut deocamdată bolnavi de COVID-19. Dacă le amintești acestora de salariile de mii de euro, bașca de plicurile din vremuri de „pace”, se uită urât și acuzator. Le place doar la bal, nu și la spital.

E limpede, e nevoie de echipamente. Chinezii sau americanii arată ca niște astronauți în costumele lor; medicii noștri sunt rudele lor în zdrențe. Pe de altă parte, e acel moment când se observă caracterele. Care sunt și, deopotrivă, cele care nu sunt.

Am lungit introducerea, pentru că acest articol este de fapt doare despre jurământul lui Hipocrate. Ca să înțeleagă fiecare român ce și-au asumat medicii, încă de la debutul lor în carieră.

„Mă angajez solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii;

Voi păstra profesorilor mei respectul şi recunoştinţa care le sunt datorate;

Voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate;

Sănătatea pacienţilor va fi pentru mine obligaţie sacră;

Voi păstra secretele încredinţate de pacienţi chiar şi după decesul acestora;

Voi menţine prin toate mijloacele onoarea şi nobila tradiţie a profesiunii de medic;

Colegii mei vor fi fraţii mei;

Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea şi pacient consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială;

Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană de la începuturile sale chiar sub ameninţare şi nu voi utiliza cunostinţele mele medicale contrar legilor umanităţii. Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!”

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.