Lupoiaca, de pază la oi. De fapt, la apa din care beau clujenii

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2564 Vizualizări.  

Consiliul Județean Cluj dezbate marți, alături de societatea civilă, regulamentul prin care se protejează lacul Tarnița. Așa cum se cunoaște, de acolo beau apă clujenii. În vara anului trecut, ministrul Transporturilor a eliminat lacurile clujene Tarnița și Fântânele din lista apelor navigabile, iar instituția împuternicită să se ocupe de respectarea legii este Consiliul Județean. „Ca urmare a solicitărilor societății civile și ale parlamentarilor din județ, reprezentanți ai tuturor partidelor”, a motivat ministrul Bode.

Cum spuneam, marți este dezbaterea publică. Dincolo de stabilirea ambarcațiunilor care au sau nu voie să navigheze și de cuantumul amenzilor există o uriașă problemă. Practic, bătălia pe care o va da societatea civilă este inclusă în următoarea frază.

Controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament, precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate.

Biroul Arii Protejate este condus de o anumită Rocsana Contraș, de la PNL. Iar domnița asta este fix lupoaica pusă de pază la oi. Când societatea civilă a cerut interzicerea ambarcațiunilor cu combustibil fosil (bărci cu motor, skyjeturi, pontoane), Rocsana Contraș se isterizase împotriva activiștilor. Între timp, și-a șters comentariile deplasate de pe grupul de Facebook “Clujul civic”. Mult mai vocal era însă partenerul de viață al șefei de la Arii Protejate, un mecanic auto din Gilău, care îi făcea pe toți “săraci”, „desculți” și “nespălați”. Și el și-a mai făcut curat în postări. Se aude că mecanicul ar deține un ponton pe lac.

Acum, desigur, reprezentanții Consiliului Județean ar putea spune că domnița are un job description și că trebuie să îl ducă la bun sfârșit, chiar și dacă ar trebui să își amendeze partenerul de viață. Să vedem însă lucrurile și altfel. Viitorul prefect are și el un job description, nu trebuie decât să pună în operă decizii ale Guvernului. Și atunci de ce PNL își dorește atât de vehement să îl schimbe pe UDMR-istul negociat la București?

Cum pe oamenii din partide nu poți să îi dai jos de pe pozițiile pe care s-au cocoțat, activiștii speră să obțină mâine ca activitatea de control să nu revină unui singur birou. În acest fel, întreaga misiune nu va mai cădea în seama Rocsanei Contraș. Și mai există o temă importantă: cum se vor elimina țevile prin care se elimină dejecții în lac. Beți apă liniștiți, autoritățile veghează!

Dezbaterea începe la ora 10 și acesta este link-ul unde aflați cum să vă înregistrați.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.