Lucrările de pe strada Dragalina. Emil Boc: „Un șantier foarte complicat”

Autor  admin   în       1 year în urmã     1215 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a spus, joi, 13 aprilie, într-o emisiune radio, că a fost nevoit să închidă traficul pe strada Dragalina întrucât lucrările hidro-edilitare sunt foarte complexe. 

„Oamenii trebuie să înțeleagă că rețeaua trebuia înlocuită. Pe Dragalina e un șantier foarte complicat. N-am avut altă variantă decât să le aprob închiderea circulației. Acolo se lucrează la mare adâncime, e conducata de 600. Știu și înțeleg că e un mare disconfort pentru clujeni, dar e o lucrare care e făcută să țină 100 de ani.

Vine odată vremea să faci o lucrare de felul acesta. Facem poduri care vor ține 100 de ani. Pe Dragalina, după ce va fi introdusă în pământ, conducta de 600 (diametrul este de 600 de milimetri – n.r.) va fi umplută cu apă pentru verificări (să nu refuleze – n.r.). V-am spus, e o lucrare foarte complexă, s-a lucrat și-n perioada Floriilor și se va lucra în continuare să scurtăm cât mai mult cu putință perioada de închidere a traficului.

Înțeleg și știu cât de complicat e pentru oameni să vină din Grigorescu. Eu sper să avem vești bune în luna mai și să anunțăm o scurtare a termenului”, a explicat Emil Boc, la Napoca Live, adăugând că lucrarea e în grafic.

Edilul șef al Clujului a amintit, pentru a nu știu câta oară, că ar fi mai bine cu „mai puțină mașină” și că traficul în oraș e cu totul altul acum, cu 250.000 de mașini, față de 50.000 pe vremea lui Ceaușescu, iar trama stradală e aceeași.

Pe șantierul de pe Dragalina, antreprenorul contractului a conștientizat urgența finalizării cât mai rapide a lucrărilor derulate aici, astfel încât echipele de constructori își desfășoară activitatea pe două schimburi, între orele 6.00-22.00. 

Citește și acest articol: Dragalina e doar începutul. Vor intra în șantier 100 de străzi sau tronsoane de străzi

1.760

de metri de conducte destinate transportului și distribuției apei potabile urmează să fie instalate, în Cluj-Napoca.

Noile rețele sunt realizate din fontă ductilă, un material extrem de solid, similar oțelului, cu o durată de viață estimată de cca. 100 de ani. Totodată, vor mai fi înlocuite conductele învechite ale branșamentelor și montați hidranți subterani.

Lucrările sunt de o complexitate ridicată deoarece se execută fără întreruperea apei pentru consumatorii situați de-a lungul străzii vizate, respectiv fără a afecta integritatea conductei de canalizare, obiectiv care va intra și el într-un proces de reabilitare prin tehnici non-invazive, fără săpătură și înlocuire fizică.

23,5

kilometri de conducte de canalizare și de racord se vor reabilita

Cu o durată de execuție de cel mult 15 luni, întreg contractul prevede înlocuirea actualelor rețele de alimentare cu apă pe 32 de străzi și tronsoane, acoperind 20 de km. Totodată, vor fi reabilitați, inclusiv pe interior, 7,5 km de conducte de transport al apei, de pe 7 străzi. În același timp, vor fi reabilitați și înlocuiți 23,5 km de conducte de canalizare și de racord, de pe 68 de străzi și tronsoane de străzi.

Foto: clujcapital.ro

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.