Loteria Boc: viitorul Clujului este legat de o serie de pariuri extrem de riscante. „Cetățenii au început să reacționeze”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2940 Vizualizări.  

Activistul civic Szakats Istvan scrie, pe Facebook, că poziția lui Emil Boc este mai volatilă ca niciodată, în raport cu cetățeanul, dar și în cel cu structurile centrale care trebuie să gireze promisiunile făcute de primar. Boc a ajuns să facă o serie de pariuri foarte riscante. Va câștiga? Șansele par din ce în ce mai mici.

Este “o loterie multinivel”, scrie Szakats AICI. Și explică astfel: “Pariul pe victoria lui Cîțu e prima loterie – pe mai încolo, susținerea politică depinde de stabilitatea post-congres a PNL. Dar care nu se știe. Pariul pe PNRR e a doua loterie. Banii din PNRR depind de mersul reformelor și stabilitatea coaliției. Dar mare lucru dacă coaliția apucă toamna. Pariul pe “metrou” – elementul central al PR-ului Instituțional ofilit, e a treia loterie – că e pe nervii întinși în trafic ai cetățenilor. Dar care deja se știe că o să țină Instituția în corzi chiar dincolo de capătul (probabil ultimului) mandat al actualului Primar.  Și mai putem adăuga încă cel puțin patru loterii, în escaladare pe zi ce trece. Traficul. Construcțiile. Spațiile Verzi. Și Gunoiul”.

Ce se va întâmpla dacă primarul pierde pariurile? „În lunga tradiție a privatizării succesului și socializării eșecului, Instituția va putea da vina pe dușmanul politic, sau pe “mâna invizibilă a pieței” pentru care, invizibilă fiind, chiar nu trebuie să-și asume responsabilitatea”, crede Szakats Istvan (foto jos).

Activistul scrie despre campania de comunicare a Primăriei, care a generat creditul uriaș primit de Emil Boc de la cetățeni. Dar care s-a bazat pe promisiuni. Iar cetățeanului care o tot ține cu “s-a făcut” i se developează tot mai multe proiecte care “nu s-au făcut”.

“Clujenii cam știu că pe undeva lucrurile nu-s chiar koșer și cum ar trebui să fie în Canaan-Napoca. Cu Someșul Navigabil. Cu Turnul Pompierilor. Cu Garajele. Cu CMID-ul. Cu Podul Porțelanului. Cu Filarmonica, cu Cășile Sociale, cu Parcul Farmec, cu Parcul Feroviarilor, cu Centura, cu Pationarul, cu Aquaparkul, cu cartierul Sopor, cu cartierul Borhanci, și multe altele. Nu că la Cluj nu “s-a” făcut. Chiar s-a făcut. Sunt ctitorii pe care poți pune mâna, fizic: 41 autobuze electrice. 7 poduri, 5 parcări. Dar doar pentru a ilustra proporțiile: vreo două miliarde de euro ficționali “zac” deja în proiectele promise-și niciodată-făcute ale Primăriei – mai mult decât bugetul de investiții al Municipalității, cumulat în două decenii. (…) Primăria a produs, în ultimul an, o lungă serie de dude urbanistice și suciri retorice memorabile, care au fost sesizate și taxate pe larg de cetățeni. Hotelul Coșciugul. Pădurea Hoia. Hotelul Cristian. Blocuri între Case. Cartierul Sopor. Cartierul Borhanci. Și altele. Instituția Primarului ba “n-a știut”. Ba “s-a trecut” peste ea. Ba s-a declarat “revoltată” pe afaceriști – degeaba. Ba s-a declarat pentru “un oraș pentru locuit, nu pentru profit” – tot degeaba. Ba a stat “cu ochii ca pe butelie” pe fiecare copac – dar iar degeaba. Și lista continuă. Iar cetățenii au început să reacționeze. Public. Din ce în ce mai des chiar și pe sanctuarul PR al Primăriei, pagina de Facebook a Primarului”, spune activistul civic Szakats Istvan.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.