Lista cu cele 200 de farmacii din județul Cluj de unde se pot procura pastilele cu iodură de potasiu
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a îndemnat pe „toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie și să ridice prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ia apoi de la cea mai apropiată farmacie.
30 de milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara, spune ministrul Sănătății, conform hotnews.ro.
Media9 publică lista cu farmaciile din județul Cluj de unde se pot procura pastilele de iodură de potasiu:
Recomandări din partea Ministerului Sănătății privind pastilele de iodură de potasiu:
- pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, cetățenii se vor adresa medicului de familie;
- medicii de familie trebuie să le elibereze prescripția medicală; în baza acestei prescripții, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin;
- în farmacii vor fi disponibile în mod gratuit materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg;
„Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților” – comunicat transmis de ministerul Sănătății.
30 de milioane
de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro.
Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.
Iodul trebuie administrat persoanelor sub 40 de ani, cel târziu la câteva ore de la expunerea la radiații
În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. Ea ar fi trebuit să fie administrată, în eventualitatea unui accident nuclear, în termen de 6 ore de la anunțul autorităților, arăta chiar Ministerul Sănătății, în campania de informare privind iodul.
În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.
Durata tratamentului este limitată la o doză unică.
Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică.
Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.
Lista cu farmaciile din țară care eliberează în mod gratuit pastilele de iodură de potasiu poate fi consultată AICI.