Licitații virusate. Impactul covid 19 asupra numărului de anunțuri de achiziții publice

Autor  Sergiu Sava   în       4 years în urmã     883 Vizualizări.  

După cum v-am obișnuit, Licitatia.ro analizează în fiecare an piața de achiziții publice. Conform Comisiei Europene, “în fiecare an, autoritățile publice din UE cheltuiesc aproximativ 14 % din PIB în cadrul achizițiilor publice”. Țara noastră este foarte aproape de media Uniunii. Conform ANRMAP, în 2013, piața achizițiilor publice reprezintă un procent de aproape 13,3% din PIB -ul României, iar creșterea sau scăderea achizițiilor publice poate afecta în sus sau jos economia românească.

În prima etapă, am comparat primele trei luni din 2020 cu primele din 2019. Se poate observă că avem o creștere lunară a numărului de licitații în fiecare lună, începând chiar cu ianuarie, după cum se vede și în graficul nr. 1.

Dacă ne uităm atent, observăm că această creștere a numărului de licitații este diferită de la o luna la altă și se termină brusc în luna aprilie, când scăderea este vizibilă.

Dacă în luna ianuarie 2020 avem o creștere procentuală de 23% a numărului de licitații publicate – și anume cu 1.592 de licitații – față de anul 2019, în februarie creșterea este de doar 7%, mai exact cu 721 de licitații, iar în martie de 6%, cu doar 648 de licitații. Din graficul nr. 1 se poate observa clar un trend de creștere a numărului de licitații în 2020, până în luna martie, când s-a declarat starea de urgență, iar numărul de licitații publicate de instituțiile publice a început să scadă. Cu toate acestea, în luna martie 2020 s-au publicat mai multe licitații față de 2019. Această scădere careaa început din a doua jumătate a lunii martie o vom analiză în capitolul următor.

Efectul crizei generate de coronavirus asupra achizițiilor publice. Scădere de -37% în aprilie 2020 față de 2019.

După includerea lunii aprilie, mai exact până în 21 aprilie, observăm o scădere de 37% a numărului de licitații publicate în aprilie 2020, față de aprilie 2019. Dacă în 2019, până în data de 21 aprilie, au fost 9.342 de anunțuri de licitații publicate, în 2020 au fost doar 5.896 de anunțuri. Se vede foarte clar că, odată cu restricțiile provocate de ordonanțele militare, s-au publicat mai puține licitații față de anul trecut.

Pentru a studia și mai bine impactul ordonanțelor, vom face o analiză pe zile pentru perioada 01 marte 2020- 21.04.2020. Până în 15 martie, numărul licitațiilor era mai mare în 2020 față de 2019. Acest număr se situa în luna aprilie 2020 în jurul cifrei de 600 de anunțuri zilnice. Începând cu data de 15 martie, se poate vedea (în graficul nr.3) linia albastră, a anunțurilor cu licitațiile publice din 2020, ce indică o scădere, ajungând la o medie zilnică de 450.

Criza provocată de covid 19 se simte și în numărul de licitații publice publicate de instituțiile publice din România, acest lucru ar putea însemna o diminuare a activității instituțiilor publice în această perioadă de urgență.
Licitația.ro este lider în monitorizarea licitațiilor publice din România, oferind companiilor soluții pentru participarea la licitațiilor publice în această perioadă e criză.

Sergiu SAVA, MBA
Manager Licitația.ro

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.