Liceul „Lucian Blaga” regândit va avea o piațetă în față. S-au anunțat câștigătorii concursului de soluții
S-au anunțat rezultatele Concursului Internațional de Soluții „Liceul Lucian Blaga”. Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Transilvania, alături de Autoritatea Contractantă – Municipiul Cluj-Napoca a organizat acest concurs. Câștigătoare a fost desemnată o echipă din Cluj, de la biroul ArhiBox; de exemplu, acest birou a reproiectat străzile din preajma Parcului Central. Din juriu au făcut parte arhitecți și urbaniști din România și Marea Britanie.
PREMIUL I – Proiectul cu numărul 119 – JZ1984 – Arhi Box s.r.l
Autori principali: Andrei Andone, Ștefania Pustai, Mihai Racu, Hunor Bako, Călin Lada.
Colaboratori arhitectură: Ștefania Pașca, Dragoș David, Luisa Azamfirei, Gabriel Sevan, Vlad Filip, Daniel Negrea. Colaboratori specialități: Ing. Horia Pop.
După cum se vede, liceul a fost conceput cu o piațetă în față, cu multă vegetație, cu o sală de sport nouă.
„Urmează negocierea privind durata și prețul pentru realizarea proiectului, apoi semnarea contractului. Sper ca în 18 luni de aici înainte să avem proiectul tehnic finalizat și până atunci să obținem din fonduri europene finanțarea pentru modernizare și extinderea liceului și modernizarea străzilor adiacente”, a spus Ovidiu Cîmpean, secretar de stat în Ministerul Proiectelor Europene, cel care a moderat prezentarea de la clădirea Casino.
PREMIUL II – Proiectul cu numărul 131 – SA3840 – Studio 82 SRL și Vlad Sebastian Rusu Birou Individual de Arhitectură
Autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu și arh. Octav Silviu Olănescu.
Coautori: arh. Andra Vlădoiu, arh. Andrada Pinte și arh. Petrică Maier-Drăgan. Colaboratori specialități: ing. Ovidiu Rusu.
PREMIUL III – Proiectul cu numărul 130 – AA3737 – NORMA ARHITECTURA SI URBANISM
Autori principali: Fleșeriu Alexandru Nicolae, Péter Eszter, Andrieș Andreea Minodora, Farkas Kinga Timea, Filip Oana Antonia, Hrenciuc Andra Gabriela, Stoica Radu Nicolae, Szilveszter Szabolcs.
Colaboratori specialități: Dobrican Ștefania.
MENȚIUNE ONORIFICĂ – Proiectul cu numărul 113 – NM2023 – S.C. Simple Architecture S.R.L.
Autori principali: Chioran Bogdan, Boca Ștefania, Rădac Florin, Pintea Dan Andrei, Hăprian Alexandru.
Coautori: Pop Monica Rodica.
Colaboratori specialități: Claudia Petrasciuc.
MENȚIUNE ONORIFICĂ – Proiectul cu numărul 121 – MW0503 – Gereben Marián Architects Ltd.
Autori principali: Gereben Péter, Marián Balázs
Coautori: Gereben Marián Architects Ltd.
Colaboratori arhitectură: Ivicsics Júlia; Percz Gábor; Tábi Sára (Gereben Marián Architects Ltd.)
Colaboratori specialități: Tihanyi Dominka; Kovács Árpád; Szohr Gábor (Újirány Tájépítész Ltd.), Módi Miklós.
Obiectivele propriu-zise ale proiectului se referă la completarea și reorganizarea ansamblului educațional în vederea maximizării suprafețelor folosite pentru școală și adaptării spațiilor acesteia la principiile educaționale ale secolului nostru, precum și la exigențele de eficientizare energetică, integrarea în zona a clădirilor existente și adecvarea noilor intervenții, amenajarea curții școlii cu accent pe suprafețe verzi cât mai mari și materiale prietenoase cu mediului, amenajarea spațiului urban adiacent liceului în vederea facilitării parcurgerii cât mai plăcute și sigure a acestuia de către elevi și profesori, locuitorii zonei sau trecători și generând o infrastructură de calitate prin integrarea principiilor walkable și smart city.