Li se rupe: în plină criză energetică și cu războiul la ușă, parlamentarii români se gândesc la banii lor și la cei care îi susțin
În plină criză energetică și cu războiul la ușă, parlamentarii români au votat, miercuri, în Senat, majorarea salariilor/veniturilor pentru demnitari. Demnitari însemnând parlamentari, miniștri, primari și viceprimari, președinți de consilii județene, dar și consilieri județeni ori locali.
Coaliția PSD+PNL+UDMR a votat „pentru”. USR a votat împotrivă
În ședința de miercuri, 21 septembrie, Senatul a adoptat majorările cu 91 de voturi „pentru” (PSD, PNL, UDMR și parlamentari de la AUR) și 22 „împotrivă” (USR). Parlamentarii au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indemnizațiile acestora.
Amendamentul a fost propus de UDMR. Acesta prevede majorarea indemnizațiilor pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică de la 1 noiembrie 2022 și majorarea cu 25% a salariilor şi sporurilor personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale.
Ministrul clujean Boloș: un ministru din UE câștigă 15.000 de euro, aici e 2.500
Întrebat despre posibila majorare a salariilor, ministrul Fondurilor Europene, clujeanul Marcel Boloș, a declarat, potrivit digi24.ro, în ședința de guvern de miercuri, că în Uniunea Europeană un ministru câștigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizația acestuia este de 2.500 de euro.
Decizia de majorare a veniturilor demnitarilor nu va putea intra, deocamdată,
în vigoare, întrucât va trebui să mai treacă o etapă. Această etapă se numește Camera Deputaților.
Senatul este primă cameră sesizată, camera decizională fiind Camera Deputaților.
Ce modificări au cerut parlamentarii în Senat: