Les Films de Cannes à Cluj vă așteaptă în weekend la cinema

Autor  admin   în       1 year în urmã     853 Vizualizări.  

Les FILMS de CANNES à Cluj-Napoca revine cu ediția a șaptea în 27-29 octombrie @Cinema Victoria, Arta și Dacia.

Ediția a șapteaeste posibilă datorită IULIUS – Parte din Cluj.

Un weekend de 3 zile cu 21 de proiecții, ale unor autoare și autori care contează în cinematografia momentului, își așteaptă spectatorii la cinema.

Sunt  filme din 2023, din selecția celui mai prestigios festival de film din lume, Festivalul de la Cannes, dar și marele premiu de la Berlin, pentru prima dată în Festival. La doar câteva luni de la premiera mondială de pe Croazetă, publicul clujean are ocazia să vizioneze cele mai importante filme de autor ale anului, apreciate deopotrivă de critici și de public. 

Câștigătorul Palme d’Or 2023, câștigătorul Ursului de Aur de la Berlin 2023, filmulul care a deschis anul acesta Cannes-ul,  sunt doar trei titluri care vor fi proiectate în premieră în Cluj-Napoca.

Li se alătură filmele laureate cu Premiul Juriului, Premiul FIPRESCI, premiile de interpretare feminină și masculină, premiul pentru cel mai bun documentar  L’Oeil d’Or. Dintre cele 19 filme din competiția de la Cannes din acest an (selecționate din peste 2000 propuse organizatorilor), vor fi proiectate 8 la Cluj, la care se adaugă filme din secțiunile oficiale Un Certain Regard și Quinzaine de Cineastes.

Regizorul Cristian Mungiu, inițiatorul proiectului Les Films de Cannes,  în urmă cu 14 ani,  va fi la Cluj joi, 26 octombrie, pentru lansarea cărții sale Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană. Evenimentul va avea loc la Libraria Humanitas, de pe strada Universității 2, de la ora 18.30. 

 

Ce filme puteți alege să vedeți la Les FILMS de CANNES.7 . Highlight-urile ediției

Dintr-o ediție bogată în filme memorabile, e greu să faci recomandări fără să nedreptățești un titlu sau un autor. Mergem pe mâna juriului de la Cannes unde Ruben Östlund, regizorul suedez dublu laureat cu Palme d’Or pentru The Square și Triangle of Sadness, a fost președinte în acest an.

Anatomia unei prăbușiri/L’Anatomie d’une Chute, câștigătorul Palme d’Or 2023, trofeul suprem la Cannes, va fi proiectat pe 29 octombrie, de la ora 19.30, simultan la Cinema Victoria și Cinema Arta.

 Este o întrebare simplă: ce se întâmplă dacă o dramă interioară  este încrucișată cu un thriller, în sala de judecată? Anatomy of a Fall este răspunsul perfect (The Atlantic). Se pare că Anatomy of a Fall ar putea fi noul test cu turnesol pentru relațiile moderne. Filmul merită toate dezbaterile pe care le provoacă.(Associated Press) Filmul a captivat și șocat total (Causette), este un film uluitor (Radio France Internationale).Ceea ce iei din Anatomy of a Fall depinde în mare măsură de tine, dar este un studiu de caz complet captivant (Wall Street Journal)

Găsit vinovat că a fost grozav (The Messenger)

O regizoare, Justine Triet, și o actriță, Sandra Hüller,  în formă maximă (Hollywood Reporter)

Triet este a treia regizoare laureată cu Palme d’Or la Cannes , după  Jane Campion (The Piano, 1993) și Julia Ducournau  (Titane,2021).

Sur l’Adamant / Pe Adamant  a câștigat în februarie Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin pentru Cel mai bun film. Motivat de un interes autentic și contagios pentru tot ce mișcă într-o comunitate, regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marii regizori de filme documentare, ne invită să ne alăturăm microcosmosului primitor al Adamantului prin acest film cald și onest.

Fallen Leaves/Frunze căzătoare este laureat cu Premiul Juriului și FIPRESCI Grand Prix al criticii internaționale la Cannes 2023. Regizorul finlandez Aki Kaurismäki revine  în festival cu al 19-lea film al său. Cineastul lui  L’homme sans passé (Grand Prix în 2002 la Cannes), supranumit  maestrul melancoliei,  propune  o tragi-comedie despre întâlnirea dintre doi singuratici care-si cauta marea dragoste, într-o noapte în Helsinki.

About Dry Grasses de Nuri Bilge Ceylan – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a lui  Merve Dizdar, prima actriță turcă care câștigă această distincție la Cannes.  Filmul scris și regizat de Ceylan, laureat în 2014 cu Palme d’Or pentru memorabilul Winter Sleep, este o dramă contemporană plasată într-o regiune izolată din Anatolia. 

Zile perfecte/Perfect Days de Wim Wenders – Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină pentru Kōji Yakusho și Premiul Ecumenic la Cannes 2023. Cu noul film, Wim Wenders, unul dintre cei mai importanți regizori ai lumii,  revine în Festival și revine la pasiunea sa veche, Japonia, mai exact Tokyo. Cineastul  surprinde cu un film foarte original și inclasabil, alcătuit din patru scurte povestiri despre Japonia zilelor noastre.  Fiecare zi din viața noastră poate fi perfectă, dacă vedem micile bucurii care ne înconjoară.

Les Filles d’Olfa de Kaouther Ben Hania – premiul L’ Oeil d’Or pentru cel mai bun documentar la Cannes  Este povestea dramatică a unei tunisience confruntată cu dispariţia a două dintre cele patru fiice.

În 2016, cazul devine public după ce Olfa critică guvernul tunisian pentru că nu a făcut nimic pentru a-i opri fetele să se alăture ISIS. Regizoarea  invită actrițe profesioniste să intre în rolul fiicelor pierdute și creează o experiență cinematografică unică.

The Old Oak de Ken Loach, în competiție la Cannes 2023, este o dramă filmată în nord-estul Angliei, despre intalnirea proprietarului unui pub cu o tânără refugiată din Siria, într-un fost orășel minier. 

Loach este unul dintre cei 9 regizori dublu laureați cu trofeul suprem la Cannes. 

A Brighter Tomorrow /Sol Dell’ Avenire de Nanni Moretti, tot din competiție. Filmat în studiourile Cinecitta din Roma, noul film al italianului vorbește despre cinema și despre anii ‘50. Este o comedie dramatică scrisă, regizată și interpretată de Moretti, după Tre piani/ Trei etaje (Cannes 2021). 

Club Zero  de Jessica Hausner. Remarcată în 2019 cu Little Joe, cineasta austriacă revine în competiție la Cannes cu un film despre tinereţe și alegeri – o profesoară își manipulează elevii să se alăture obsesiei sale pentru nutriția extremă.  

Jeanne Du Barry, filmul care a deschis anul acesta Festivalul de la Cannes. 76, este inspirat din povestea reală a unei curtezane – interpretată  de regizoarea și coscenarista filmului, Maïwenn – ultima favorită a lui Ludovic al XV-lea (Johnny Depp, în rolul care ii marchează revenirea pe Croazetă). 

Only the river flows, scris si regizat de Wei Shujun, face parte din selecția Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2023. Regizorul  spune că este un film noir clasic, pe care a ales să-l filmeze pe peliculă. Plasată în China anilor ’90, investigația unor crime se blochează, pe măsură ce inspectorul  se confruntă cu întunericul sufletului uman și se scufundă în îndoială.

Toate cele trei filme realizate până acum de Wei au fost toate selecționate la Festivalul de la Cannes.

Le livre des solutions de Michel Gondry, din selecția Quinzaine de Cineastes Cannes 2023. Regizorul francez propune o comedie dramatică despre egocentrism și… demonii creației. Un regizor bipolar și paranoic creează echipei sale diversiuni și impasuri nesfârșite, la granița dintre comic și psihoză.

La Civil de Teodora Ana Mihai – Prix de l’Audace în secțiunea  Un Certain Regard la Cannes 2021

Lungmetrajul de debut al regizoarei spune povestea unei mame din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Scenariul filmului se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări la care a colaborat și scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario. Filmul este o coproducție Belgia, România și Mexic, cu sprijinul Eurimages și va fi proiectat duminică, de la 18.30, la Cinema Dacia.

R.M.N. de Cristian Mungiu din competiție de la Cannes 2022. “Este o poveste despre intoleranță și discriminare, despre prejudecăți, o poveste despre lașitate și curaj, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supraviețuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor”, spune regizorul și scenaristul filmului.

După  Cannes, R.M.N. a făcut parte din selecția unor importante festivaluri internaționale de film precum Toronto, New York, San Sebastian, Hamburg (laureat cu The Critics’ Choice Award la Filmfest Hamburg) și a fost vândut în peste 55 de țări. Proiecție la Cinema Dacia, joi, 26 octombrie, de la 18.30,   urmată de un dialog al regizorului cu publicul.

3 zile, 21 de proiecții. Sunt  filme care au cucerit criticii și publicul, care ne fac să vedem lumea cu alți ochi. Les Films de Cannes à Cluj.7  va asteaptă în cinematografe la Cluj, pentru a șaptea oară.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.