Legătura dintre Piața 14 Iulie și podul prăbușit în Moldova. Proiectul este poarta de intrare în Cluj a unui asfaltator apropiat al baronului PSD de Neamț

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     2333 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc anunța, zilele trecute, că s-a semnat contractul pentru modernizarea Pieței 14 Iulie și a străzilor adiacente. Vorbim despre o investiție de peste 6,4 mil. euro pentru creșterea calității spațiului public în cartierul Grigorescu. Licitația pentru “Servicii de proiectare si execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții ,«Creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană P-ța. 14 Iulie, str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T. Grozăvescu, str. Milcov, str. O. Goga, str. G. Enescu»” a fost câștigată de către o asociere de două firme: lider, Nord Conforest s.a, din Cluj, alături de Danlin XXL s.r.l., din Neamț.

Nord Conforest este o companie experimentată în amenajarea spațiilor verzi – a și câștigat licitații pentru platoul Sălii Sporturilor, Parcul Armătura, Parcul Caragiale, Parcul Între Lacuri etc. Pe de altă parte, aici va fi nevoie de multe asfaltări, iar misiunea le va reveni nemțenilor. Danlin XXL are și un website unde arată că se ocupă cu “execuție infrastructuri rutiere”. Au avut partea lor de proiect la podul peste Siret care s-a prăbușit anul trecut. 🙂

De asta spuneam că Piața 14 Iulie este poarta de intrare în Cluj (și în Transilvania) a unui om de afaceri important din Moldova noastră. Dan Amurăriței se numește el. Afacerile lui Amurăriței merg “beton”: numai în 2021, firma cu peste 300 de angajați cu care a câștigat licitația de la Cluj (mai are încă două) a avut o cifră de afaceri de 220 de milioane de lei și un profit de 45 de milioane. Adică 9 milioane de euro. Iar ambițiile sunt tot mai mari: omul vrea să intre și în Cluj, dar și să construiască autostrăzi.

232

de contracte cu statul român a câștigat, între 2016 și 2022, Danlin XXL. Până acum, nu ieșise însă din granițele Moldovei. Cele mai multe dintre contracte s-au derulat în Neamț, Suceava și Iași.

Presa din Moldova scrie că Dan Amurăriței este un apropiat al lui Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț. Îl știți pe Arsene, este președintele Consiliului Județean Neamț, acuzat și condamnat în primă instanță pentru fapte de corupție. Chiar luni, 23 ianuarie 2023, avea programată o audiere la Curtea de Apel Brașov. Jurnaliștii au observat că mai multe firme controlate direct sau având legături cu Arsene, printre care și Danlin XXL, câștigă licențe importante de exploatare a balastierelor în județul Neamț. Dar cea mai interesantă chestiune este că Danlin XXL a făcut parte din consorţiul de firme care a participat la consolidarea podului de peste Siret de la Luţca, obiectiv ce s-a surpat la puţin timp după terminarea lucrărilor. Erau niște oi sub pod, săracele!

În proiectul de la Cluj nu sunt, din fericire, poduri. Așa că nu putem decât să sperăm că totul va merge uns.

Noul proiect de dezvoltare urbană cuprinde zona centrală a cartierului Grigorescu; suprafața vizată are 35.231 mp:
– spațiu verde amenajat: 6157 mp
– suprafață totală amenajări pietonale: 12.766 mp
– suprafață carosabilă partajată: 2770 mp (străzi rezidențiale/pietonale)
– suprafață piste biciclete: 1705 mp
– suprafață carosabilă totală: 11.833 (partea carosabilă a străzilor).

Proiectul prevede instalarea de mobilier urban modern, amenajarea de piste de biciclete și o zonă de joacă pentru copii, semaforizarea trecerilor de pietoni, precum și crearea unui loc de întâlnire a comunității, unde se pot organiza piețe volante, evenimente de mici dimensiuni ș.a..

De asemenea, iluminatul public va fi modernizat cu tehnologie LED, se vor instala stații de încărcare pentru mașini, biciclete și trotinete electrice. Totodată, în centrul scuarului 14 Iulie se va amenaja o fântână arteziană dinamică.

Circulația va fi schimbată. Unele dintre artere se închid complet.

Acest proiect se corelează cu alte dezvoltări urbane, proiecte în desfășurare: modernizarea Parcului 14 Iulie și reabilitarea străzii Muzicescu (parte a proiectului de revitalizare a malurilor Someșului).

Valoarea contractului este de 31.998.799,22 lei, fără TVA. Durata de execuție este de 19 luni, din care 4 luni servicii de proiectare, iar 15 luni pentru execuția și finalizarea lucrărilor.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.