Leacurile anti-coronavirus. Nu mai găsești o pastilă în farmaciile din România

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã  

Farmaciile din România nu mai au nicio pastilă. Deloc. Zero. Medicamentul Plaquenil a avut parte de o reclamă excepțională: medicul marseillez Didier Raoult a afirmat că acesta vindecă boala momentului, COVID-19. Presa franceză l-a intervievat pe Raoult, a prezentat și schema de tratament. Ca urmare, zeci de mii de oameni din toată lumea au cerut la farmacii Plaquenil.

În România, o cutie cu 40 de pastile costă 33 de lei. Dacă s-ar vinde cu 100 s-ar mai găsi, cu siguranță, cumpărători. Dar stocul a fost epuizat.

Cei mai afectați de această situație erau bolnavii de poliartrită reumatoidă. Înainte vreme, erau liniștiți, nu se bătea nimeni pe medicamentul lor. Acum s-a epuizat și unii au rămas în pană.

Plaquenil a fost inclus de medicii de la Institutul Matei Balș în schema de tratament COVID-19 pentru forme medii și grave. În toate formele bolii se prescrie Kaletra, un medicament altfel folosit pentru tratamentul bolnavilor de SIDA. Nici acesta nu se mai găsește în farmacii.

Plaquenil este realizat de laboratoarele Sanofi, din Franța. În Hexagon, compania s-a oferit să doneze statului mii de cutii de medicamente; la fel și în România, unde reprezentanții laboratoarelor au anunțat că intenționează să ofere Ministerului Sănătății tot ce mai au în depozite.

Plaquenil, o moleculă de hidroxiclorochină, este utilizat de decenii în boli autoimune precum lupusul sau artrita reumatoidă. Conform unui studiu condus de profesorul Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar din Marsilia, pe 24 de pacienţi purtători ai coronavirusului, la şase zile de la începerea administrării Plaquenil, virusul dispăruse la trei sferturi dintre persoanele tratate. Purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, Sibeth Ndiaye, a declarat anterior că aceste studii clinice sunt „promiţătoare” şi vor fi extinse la un număr mai mare de pacienţi. Mai mulţi experţi solicită însă prudenţă în absenţa unor studii mai ample şi din cauza efectelor secundare potenţial grave, în special în caz de supradozaj. Forbes a scris marți că un bărbat din Arizona, SUA, ar murit după ce ar fi ingerat hidroxiclorochină ca prevenție pentru coronavirus (AICI).

Pe de altă parte, Kaletra este distribuit în România de compania AbbVie. Este compus, de fapt, din două medicamente – Lopinavir și Ritonavir. Combinația dintre cele două reprezintă o procedură de intervenție și de prevenție împotriva HIV. Lopinavir e cel care acționează împotriva virusului, Ritonavir având de a încetini filtrarea primei substanțe de către ficat pentru a o ține mai mult în organism, mărindu-se posibilitatea de acțiune împotriva virusului.

Deși nu apare în schema gândită de medicii români, medicamentul Kevzara este și el o soluție (sarilumab). Acest medicament dezvoltat de Sanofi și Regeneron este destinat pacienților internați având manifestări grave ale COVID-19 din Franța și alte țări. Kevzara oprește o moleculă din coronavirus, care joacă un rol în răspunsul puternic inflamator al plămânilor în cazul pacienților grav bolnavi.

Nu trebuie uitat Tamiflu, utilizat și la gripa sezonieră. Acesta însă poate fi cumpărat numai pe bază de prescripție medicală.

Lista medicamentelor este mai lungă. Medicii au libertatea de a prescrie tratamentul pe care îl socotesc de cuviință. În plus, este o cursă contracronometru a cercetătorilor din întreaga lume pentru a descoperi un tratament sau un vaccin pentru COVID-19.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.