Le-au oferit un nou început. Peste 300 de vieți salvate în 2024 de Salvamont Cluj

Anul 2024 a fost unul intens pentru salvamontiștii din județul Cluj, care au intervenit în 253 de cazuri, salvând nu mai puțin de 307 persoane aflate în situații critice în zonele montane și stațiunile de schi. Fie că a fost vorba despre accidente pe pârtii, turiști rătăciți sau incidente grave pe traseele montane, echipele Salvamont Cluj au dovedit, încă o dată, că sunt esențiale pentru siguranța celor care vizitează munții.
Cele mai dificile perioade au fost lunile de iarnă, când toate pârtiile din județ au fost deschise, iar afluxul mare de turiști a crescut numărul accidentelor. În ianuarie și februarie, salvamontiștii au intervenit în 51 și 32 de cazuri, respectiv, gestionând inclusiv situații grave care au necesitat transportul de urgență cu elicopterul. De exemplu, în stațiunea Băișoara, una dintre cele mai aglomerate zone, s-au înregistrat 96 de cazuri și 108 persoane salvate, unele cu leziuni severe care au necesitat intervenția rapidă a echipelor medicale.
Vara nu a fost mai puțin solicitantă, cu o medie de peste 20 de cazuri pe lună, multe dintre ele fiind raportate în Cheile Turzii și Beliș. Aici, turiștii rătăciți sau cei care au suferit accidentări în timpul drumețiilor au fost salvați datorită promptitudinii și profesionalismului echipelor Salvamont. „Eforturile salvamontiștilor au fost esențiale în reducerea numărului de accidente și în salvarea de vieți omenești,” a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Cu un total de 73 de victime predate ambulanțelor și SMURD, salvamontiștii din Cluj continuă să fie un pilon esențial pentru siguranța turiștilor montani. Zonele precum Cheile Turzii, Vlădeasa sau Muntele Băișorii rămân prioritare pentru patrulare și prevenție, în timp ce sute de apeluri telefonice pentru sfaturi și informații demonstrează nevoia constantă de sprijin în această regiune.