„Law and Technology Lab”. Ideea unui clujean pentru digitalizare și transparență

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     973 Vizualizări.  

Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, condusă de deputatul PNL de Cluj Sabin Sărmaș, deschide calea unui nou format în privința consultării publice, care va asigura o fundamentare mult mai eficientă a deciziilor ce vizează ințiativele legislative parlamentare. Este vorba de grupul de lucru „Law and Technology Lab”, creat de Comisie în parteneriat cu reprezentanți ai instituțiilor publice, experți din mediul academic și specialiști din cele mai reprezentative organizații non-guvernamentale din țară, cu preocupări în domeniul tehnologiei  și informației.

„Law and Technology Lab” are ca obiectiv asigurarea unei proceduri legislative documentate, eficiente și transparente, prin intermediul căreia să se adopte și în România cele mai moderne reglementări, cele mai ambițioase proiecte de legi, în concordanță cu evoluțiile rapide din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.

Primul proiect al Grupului vizează cercetarea și analiza legislației comparate în materia cloud-ului, a riscurilor și oportunităților, în scopul elaborării unei legi care să ajute la crearea și utilizarea infrastructurilor de tip cloud în România, atât în mediul public, cât și în mediul privat.

Ulterior, atenția membrilor grupului se va îndrepta spre legea interoperabilității, digitalizarea serviciilor publice și a relației dintre cetățean și autoritățile publice. De asemenea, având în vedere riscurile și amenințările cibernetice care au crescut considerabil odată cu progresul tehnologic, o lege a securității cibernetice adaptată reglementărilor europene este impetuos necesară.

Membrii grupului de lucru vor contribui cu studii și analize în domeniul transformării digitale, iar asumarea legilor finale se va tranșa la nivelul Comisiei parlamentare.

„Consider că este nevoie să organizăm acest grup de lucru în contextul în care avem alocat 20,5% din fondurile PNRR pentru domeniul digitalizării. Este o oportunitate unică pentru România de a avea un buget atât de mare alocat în domeniul digitalizării și este absolut esențial ca Parlamentul României să adopte legi transparente și ușor aplicabile, care în același timp să respecte și exigențele Comisiei Europene. Grupul de lucru o să vină în sprijinul nostru, a deputaților din Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor a Camerei Deputaților, prin participarea activă în procesul de modernizare a legislației relevante, cum ar fi cloudul guvernamental, educația digitală a funcționarilor publici, legea interoperabilității sau legea securității cibernetice. Am reușit să aducem la aceeași masă actori foarte importanți, atât din partea instituțiilor publice, cât și din domeniul privat și universitar. Mă bucură deschiderea lor de a contribui cu idei, cu muncă de cercetare, și, de asemenea, e important și interesul membrilor Comisiei pe care o conduc”, transmite deputatul Sabin Sărmaș.

Din grupul  „Law and Technology Lab” vor face parte reprezentanți din următoarele structuri  /organizații:

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării,
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații
Autoritatea pentru Digitalizarea României
Directoratul Național de Securitate Cibernetică,
Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
ASPEN Institute Romania
Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii ANIS
Confederația Patronală Concordia
Transilvania IT Cluster
Consiliul Investitorilor Străini
Tech Lounge
Coaliția pentru Dezvoltarea României

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.