Blocurile de lângă centura amânată. Ansamblul multifuncțional din Borhanci a primit aviz favorabil

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     3759 Vizualizări.  

Comisia Tehnică de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca a avizat, în ședința de marți, PUZ-ul pentru ansamblul multifuncțional din Borhanci.

Proiect imobiliar pe 2,7 hectare cu un ansamblu multifuncțional

Ansamblul respectiv este compus dintr-un centru comercial, birouri, locuinte colective, funcțiuni complementare, drum și utilități, parcelare, organizare de șantier și spații verzi. Ansamblul se va ridica în apropierea viitoarei centuri metropolitane pe un teren de 2,7 hectare, care acum este încadrat ca „teren arabil”.

Terenul aparține Napoca City Residence, societatea omului de afaceri Dan Dunca, patronul restaurantului Baraca din Cluj, lui Iulian Iuga (cu afaceri în domeniul IT) și lui Toth Szilard, acționar la Alpha Property Development.

Investitorul poate construi mai repede de 2026

Proiectul este, în fapt, o revenire în ședința CTATU de marți, 29 decembrie. În precedenta ședință, din 19 octombrie, societatea Napoca City Residence a primit aprobarea de a construi ansamblul mai repede decât 2026. Aceasta este data la care Primăria Cluj-Napoca a condiționat eliberarea autorizațiilor de construire pentru toate proiectele rezidențiale din Borhanci.

Ansamblul ar urma să fie recepționat în 2026, când potrivit calendarului aprobat de Ministerul Transporturilor, ar fi trebuit ca centura metropolitană să fie finalizată. Numai că centura a fost scoasă din PNRR, nu mai are o finanțare certă, iar calendarul s-a schimbat. Este practic un proiect amânat până se găsesc banii necesari.

Și asta pentru că în această zonă urmează să se construiască centura metropolitană de sud a Clujului. Inițial, centura fusese cuprinsă în PNRR, dar înainte de a ajunge la avizare în Comisia Europeană, a fost scoasă. Din acest motiv, toate proiectele imobiliare din ultimii ani din cartierul Borhanci au fost condiționate de realizarea centurii metropolitane.

 

Ce promit reprezentanții investitorului

Potrivit prezentării făcută de arhitectul Rareș Drăgan, ansamblul reprezintă o structură funcţională mixtă care include o locuire colectivă, activităţi administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale, servicii, alimentație publică și de turism.

„Noi considerăm că investiția poate să demareze mai repede decât am estimat, adică odată cu centura metropolitană. Din acest motiv, ne punem problema unei soluții temporare. Și în acest context propunem primăriei donarea unui teren de 4.800 de metri pătrați (…) pentru comunitate.

Vom realiza un drum de legătură între străzile Romul Ladea și Brâncuși, componentă din proiectul centurii metropolitane. Tot aici, investitorul va realiza pe strada Borhanci lărgirea cu încă o bandă spre ansamblu. Acestea concomitent cu un CUT (coeficient de utilizare a terenului n.r.) redus cu 41% față de maximul admis de PUZ. În plus, realizarea unei grădinițe de interes public cu exploatare privată construită în zona de sud”, a declarat, în ședința online de marți, arhitectul Rareș Drăgan.

La rândul său, arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Pop, a spus că e nevoie de un sens giratoriu, dar nu din plastic și nu temporar.

Membrii Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism au aprobat proiectul, dar cu o condiție: ca investitorul să realizeze (pe planșă, deocamdată) acel sens giratoriu. Iar proiectul revizuit să fie prezentat într-o ședință următoare.

Câteva date din proiect

Conform proiectului, înălţimea maximă nu va depăşi 35 de metri, respectiv un regim de înălţime de (1-3S/D)+P+6E. Pentru clădirile aflate în poziţii urbane privilegiate (dominante) in vecinatatea nodului centurii metropolitane, se poate admite o înălţime maximă la atic ce nu va depăşi 50 de metri, respectiv un regim de înălţime de (1-3S/D)+P+10E.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.