„Laborator viu”. Clujul „colaborează cu universitățile locale și partenerii europeni pentru a dezvolta și implementa soluții de mobilitate inteligentă”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     656 Vizualizări.  

Conform indexului „Smart Cities Mobility” realizat de PricewaterhouseCooper (PwC) Europa Centrală și de Est, Cluj-Napoca se află la începutul drumului către mobilitatea urbană inteligentă. Acest raport cuprinde 25 de orașe din regiune, iar Cluj-Napoca este unul dintre cele două orașe românești incluse în analiză, alături de București. Am scris ieri despre criticile aduse Clujului de către cei care au redactat raportul, însă sunt și lucruri pozitive de menționat.

Smart Cities Mobility dă Clujului notă mică: probleme cu infrastructura, poluare prea mare, transport public insuficient utilizat

Cluj-Napoca a fost menționat ca un exemplu de oraș care colaborează cu universitățile locale și partenerii europeni pentru a dezvolta și implementa soluții de mobilitate inteligentă. Orașul funcționează ca un „laborator viu” pentru testarea și implementarea soluțiilor inovatoare, iar colaborările cu partenerii europeni sunt esențiale pentru îmbunătățirea accesului la finanțare și investiții private.

În plus, se menționează că orașul a obținut statutul de „Misiune UE – Orașe Neutre din punct de vedere climatic și inteligente”, ceea ce îi oferă acces la finanțare europeană pentru proiecte viitoare de mobilitate.

Cu toate acestea, pentru a accelera tranziția către un oraș inteligent, Cluj-Napoca va trebui să se concentreze pe extinderea infrastructurii pentru vehicule electrice și pe îmbunătățirea condițiilor pentru mobilitatea alternativă, precum mersul pe jos și ciclismul.

Raportul „Smart Cities Mobility” oferă o imagine clară asupra direcțiilor pe care orașele din Europa Centrală și de Est trebuie să le urmeze pentru a deveni mai sustenabile și mai inteligente în privința mobilității urbane.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.