La revedere H33! Se fac blocuri în locul hub-ului cultural
Probabil cel mai non-conformist spațiu socio-cultural din Cluj se va închide. Vorbim despre H33, curtea de pe strada Horea 33, un social innovation hub, “locul în care comunitatea oamenilor normali se putea întâlni și comunica”, potrivit lui Dan Clinci, unul dintre inițiatori. Spațiul aparține Prodvinalco, iar societatea vrea să construiască blocuri. H33, un proiect al ONG-urilor Urbannect și Outdoor4U, era acolo în chirie.
Pe strada Horea 33 era una dintre fabricile Prodvinalco. Acolo se producea cunoscutul coniac Napoca, într-o sticlă modelată sub forma unei țărăncuțe.
Ieri, Consiliul Local a aprobat planul urbanistic de detaliu de pe suprafața de 3.000 de metri pătrați. Se vor construi trei clădiri. Cea mai înaltă va avea subsol, parter, trei etaje și mansardă.
“Între 2017 și 2020 am revitalizat acest spațiu după un model alternativ, specific culturii occidentale. L-am transformat într-un loc în care clujenii se puteau conecta la nivel cultural, social, informațional. Din 2017 și până la pandemie am organizat expoziții, conferințe, festivaluri alternative, evenimente din cadrul Zilelor Clujului, prezentări de modă, festivalul pentru elevi ArtForm, Ziua Africii, o mulțime de manifestări, inclusiv orientate spre familie. Am vândut “nebrazi”, iar toți banii obținuți au mers către plantări. Sunt mii de persoane care ne-au călcat pragul. Intrarea și spațiul de expunere a fost complet gratuit, le ceream doar cheltuielile privind energia electrică”, a spus Dan Clinci.
H33 a primit aprecieri internaționale, iar Dan Clinci a fost invitat să vorbească despre acest spațiu la un workshop de la Torino.
Putea fi salvat acest social innovation hub? “Până Primăria nu își asumă să salveze obiective importante ale orașului, se vor tot construi blocuri. Ne putem uita la Muzeul Farmaciei, Melody, Continental. Primăria este singura care poate construi fără să se gândească la profit, dar este îngrozită de Curtea de Conturi”, a subliniat Dan Clinci.
Totuși, arhitectul nu se dă bătut. El se gândește acum la un social innovation hub itinerant. Are și experiență cu “Sufrageria urbană”, un eveniment cu care a migrat prin toate cartierele Clujului. “Ne putem gândi la un sistem “temporrary use”. Să găsim locuri unde hub-ul să funcționeze pentru o perioadă de timp determinată”, a mai menționat Clinci.