KALOȘVAR: „Viață de noapte vibrantă”. Un blogger turc a scris despre Cluj
Am aflat abia acum despre Cluj că a organizat infotripuri pentru jurnaliști străini. Astfel de lucruri nu se promovează, așa că am citit în 2019 ce a scris Sahin Dogan, un blogger turc, în 2018. La Cluj au mai venit și jurnaliști sau bloggeri din Coreea de Sud și China.
Revenind la Sahin Dogan, pe blogul său apare un lung articol despre Cluj, despre istoria orașului și lucrurile de vizitat. Nu sunt mari surprize în text, omul nu cade în admirația necondiționată a capitalei neoficiale a Transilvaniei. Nici nu îl critică. La capitolul critici, dar soft, este faptul că a făcut șase ore și jumătate cu trenul de la Sighișoara la Cluj, deși ar fi trebuit ca drumul să dureze doar cinci ore. “Aceasta este o situație normală pentru trenurile românești”, se arată pe blogul lui Dogan. Pe turc (foto, stânga, alături de Andrei și Violeta, pe care i-a cunoscut în tren) l-a nemulțumit și că se fuma în vagon, fără să intervină cineva, deși legea nu permite.
“Cluj-Napoca este al doilea oraș ca mărime după capitala României; muzeele, bisericile istorice, arhitectura orașului, parcurile și pădurile din jur se constituie într-o mulțime de obiective turistice. Studenții preferă orașul pentru programul Erasmus, populația tânără este activă, iar viața de noapte este vibrantă. Clujul oferă o mulțime de locuri de distracție pe lângă călătoriile culturale”, este caracterizarea bloggerului.
Cu ocazia asta am aflat cum se spune Cluj în limba turcă: Kaloșvar.
Sahin Dogan a vizitat bisericile, stadionul, grădina botanică și a conchis că orașul se poate vizita în două zile. A mai adăugat o a treia pentru un obiectiv din apropiere, Salina Turda. Dar asta doar din auzite. El nu a ajuns acolo.
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în primele 10 luni ale anului 2018 au sosit la Cluj cu 1.832 turiști mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2017 (406.202 turişti). Așteptăm cu interes statistica pe întregul 2018, care probabil va contura cel mai vizitat an din istoria orașului.
Pe website-ul oficial de turism al României, romania.travel, străinii sunt ademeniți cu diverse obiective sau evenimente. Dintre cele trei festivaluri care apar pe homepage, două au loc la Cluj: TIFF și Untold.