Jocul de-a prefecții. Cum a ajuns Abrudean să depindă de Barna
La început de 2021 vom asista la intense jocuri politice. Probabil stresante, dacă e să privim din interior. Probabil amuzante, din experior. Sau dureroase. Coalița de guvernare își împarte posturile; s-au distribuit deja cele de miniștri și șefi ai camerelor din Parlament, urmează secretari de stat, prefecți, șefi de autorități, agenții, comisii etc. S-a dat glazura, acum vine și tortul. De asta ziceam că ar putea fi dureroase aceste jocuri, întrucât e posibil să aterizeze pe funcții niște incompetenți. S-a mai văzut.
Printre mizele negociate se află pozițiile de prefecți. S-a stabilit că PNL va numi 23, USR Plus – 14, iar UDMR – 5. De asemenea, se vor negocia și subprefecții.
Partidele nu au vorbit nimic despre performanțele prefecților în funcție, care sunt toți numiți de PNL, ci doar de cifre. “Noi vrem atâția, voi primiți atâția”. Am tot insistat cu referirea la jocuri pentru că exact așa va fi. PNL va alege un post de prefect, apoi e rândul USR PLUS, ca la „Nu te supăra, frate”; UDMR este partenerul căruia îi vine rândul mai rar să-și instaleze prefecți.
Spuneam în titlu că situația lui Mircea Abrudean, actualul prefect al Clujului, este în mâna lui Dan Barna, copreședinte USR PLUS. Să vă explic. La prima mutare, PNL va alege probabil prefectul de București, așa că, la a doua mutare, Dan Barna ar putea decide să pună prefect la Cluj. Este al doilea oraș ca importanță din țară, iar USR PLUS a obținut aici al cincilea scor național. Cum ar veni, Alianța are alegători la Cluj, dar nicio reprezentare serioasă; este în opoziție atât la Consiliu Local, cât și la cel județean. Instalând un prefect, ar putea fi vizibilă și, mai mult, ar avea șansa de a urmări și sancționa posibile nereguli ale celor două “palate”.
Culmea este că Abrudean a fost în discuții pentru un loc eligibil pentru Camera Deputaților. După unele surse, el ar fi fost ocolit la împărțeală tocmai pentru că a obținut deja ceva în guvernarea PNL și anume scaunul de prefect.
Întrebarea este dacă Barna va alege Clujul. Copreședintele USR PLUS se află în relații reci cu conducerea de la Cluj, care i-a cerut anul trecut demisia. Cum în politică ambițiile personale primează celor de partid, șansele ca alianța să pună prefect la Cluj sunt reduse. Probabil se va mulțumi cu un subprefect, o funcție mai degrabă invizibilă. Poate că titlul corect era „Cum a ajuns Irina Munteanu să depindă de Barna”. Ați întrebat cine e Irina Munteanu? Subprefectul. Invizibil, cum spuneam. Tot ce se cunoaște despre ea e că este o apropiată a lui Dorin Lojigan, primarul din Câmpia Turzii.
De altfel, statutul prefecților și subprefecților ar urma să se schimbe în curând. Ieri, Cseke Attila, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, a anunțat că își propune ca aceștia să nu mai fie numiți politic și să aibă statut de demnitate publică, nu de înalți funcționari publici. Acum liberalul Abrudean nu mai are carnet de partid, dar următorul prefect (care ar putea fi tot el) ar urma, dacă demersul lui Cseke se va materializa, să facă parte asumat dintr-o formațiune politică.