Iulius Carbochim – mall, parc și clădiri de 16 niveluri. „E un proiect de amploare mare, cum nu cred că a mai existat până acum în Cluj”

Invitat la emisiunea Real Estate Agenda, produsă de Napoca Live și realizată împreună cu Media9, Vlad Negru, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți ai Clujului, a fost întrebat despre proiectul Iulius Carbochim, la care este autorul planului urbanistic zonal.
Pe platforma Carbochim, din Piața 1 Mai, urmează să se construiască un proiect grandios pentru Cluj, care cuprinde noul Iulius Mall, sute de apartamente, spații de birouri, magazine, servicii, parc, piste velo + cel mai mare parking subteran (6.000 de locuri) din țară, o grădină urbană imensă (3 hectare) etc.
14
hectare are platforma Carbochim, pe care se va construi proiectul Iulius. Amenajările prinse în planul urbanistic zonal vizează însă o suprafață de 19 hectare, incluzând și investițiile în crearea de conexiuni cu vecinătățile și cu întregul oraș, precum și amenajarea malului râului Someș ca spațiu de relaxare și centru de sport în aer liber.
Citește și ce spune arhitectul Vlad Negru despre proiectele utile pentru Cluj, de ce e nevoie de trei aquapark-uri și cum ar putea fi reduse ambuteiajele în municipiul nostru.
Realizatorul emisiunii: Cum stăm cu planul urbanistic zonal? Ce se întâmplă cu el, unde este acum? Știu că fost o discuție la Consiliul Județean care nu s-a soldat cu vreun aviz. Deci cum stăm cu PUZ-ul la acest proiect?
Vlad Negru: La Consiliul Județean a fost o consultare, să spunem. În momentul acesta, proiectul este depus pentru avizul de trafic. Acolo au fost multe discuții pe marginea soluțiilor de trafic alese. Pe acest subiect am avut consultanți din țară, dar și din străinătate. Proiectul are aproape toate avizele obținute, mai e de lucru pentru avizul de mediu. Problemele sunt complexe și sunt în desfășurare în această perioadă. Plus avizul de trafic, cum spuneam.
Proiectul va fi pus în consultare publică pentru obținerea avizului de mediu?
Vlad Negru: Cu siguranță, da.
Și în ședința Comisiei de urbanism când va ajunge?
Vlad Negru: După ce vom primi cele două avize menționate (mediu și trafic – n.r.), mai avem nevoie de avizul arhitectului șef al județului, apoi de avizul arhitectului șef al municipiului în cadrul Comisiei de urbanism de la primărie. Acesta e ultimul aviz.
E posibilă propunerea venită de la arhitecul șef al județului, Claudiu Salanță, de a face o ședință comună cu cele două comisii de urbanism (de la județ și de la primărie – n.r.)?
Vlad Negru: Da, e posibilă. E un proiect de amploare mare, cum nu cred că a mai existat până acum în Cluj.
Chiar voiam să discutăm despre amploarea acestui proiect, mai ales pentru cei care află acum despre el. Cât de mare este proiectul de pe fosta platformă Carbochim?
Vlad Negru: Va fi un proiect mixt, cu o galerie comercială de mari dimensiuni, de tip mall, rezidențial cu două-trei niveluri de subsol și 16 niveluri la suprafață, zonă de birouri, două clădiri cu valoare istorică ce vor fi păstrate și restaurate, trei hectare de spații verzi oferite comunității.
Aici noi vom amenaja și malul Someșului (zona situată vizavi de Armătura, de la podul de cale ferată până la Podul Porțelanului – n.r.). La Iași și la Timișoara, grădinile au o foarte mare amploare.
Cam când crezi că se va întâmpla proiectul acesta? Cu alte cuvinte, când vom putea merge acolo la cumpărături sau să ne plimbăm prin parc?
Vlad Negru: Noi sperăm cât mai repede, dar depinde și de răspunsurile autorităților …
3, 4, 5 ani?
Vlad Negru: Între trei și cinci ani se pot întâmpla multe. Noi sperăm cât mai aproape de trei.
Citește și acest articol de pe Media9, care îți spune de ce crede arhitectul Vlad Negu că metroul de la Cluj este o necesitate: „Eu văd o rețea extinsă, etapizat, pe mulți ani”
Vezi emisiunea aici:

O scurtă carte de vizită
Vlad Negru (43 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți clujeni. A absolvit Liceul de Arte plastice din Cluj și, mai apoi, cursurile Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul UTCN (2003) + un master în arhitectură la aceeași universitate. Este membru în Comisia Tehnică de Amenajare Teritorială și Urbanism de la Consiliul Județean Cluj și managing partner la biroul de arhitectură Trans Form.
Site-ul wallstreet.ro a relatat povestea arhitectului clujean Vlad Negru și a biroului Trans Form. Printre clienții Trans Form s-au numărat, de-a lungul timpului, Inditex, Vodafone Euro Gsm, Holdinvest, Petrom (nu direct, ci prin subcontractori), Arcada, Power Belt, Primăria municipiului Bistrița și Primăria municipiului Timișoara, iar mai recent grupul Iulius.
Cei de la Trans Form au lucrat pentru Inditex, compania spaniolă care deține brandurile Zara, Bershka sau Stradivarius, dar s-au ocupat și de refacerea fațadei magazinului Unirea Shopping Center din centrul Capitalei. De asemenea, pentru a colabora cu Vodafone, Trans Form a participat la o licitație la care au mai concurat alte șase firme, selecția constând în rebrandingul a două magazine ale operatorului.
Citește și articolul Surprinzătorul proiect de regenerare urbană Iulius – Carbochim: cel mai mare mall din România, cel mai mare parking subteran. „Oferă o altă economie de timp și o altă calitate a vieții”