Ipotetic: un copil nu poartă mască, un bunic moare; cine răspunde? Avocații spun că părinții și școala pot fi chemați în judecată
Începe școala, motiv de suficientă îngrijorare, mai ales pentru părinți. Poate mai puțin pentru elevi, care nu și-au văzut colegii din martie.
Există părinți care se tem să își lase copiii în comunitate, din cauza riscului evident de infectare; alții cred că școala trebuie să înceapă și că nu e dracul atât de negru, știți vorba.
Suntem însă în pandemie, e un lucru confirmat de cei peste 4.000 de decedați. Așa că am creat un scenariu și l-am supus atenției mai multor persoane, toate importante.
Situație ipotetică: un copil din clasele mici, provenit dintr-o familie care nu crede că virusul există, își dă jos masca și le suflă în față colegilor. Ghinion, copilul este infectat și transmite coronavirus mai multor familii. Poate un bunic mai bolnav ajunge să moară. Cine este vinovat, din punct de vedere juridic?
Avocatul Mihai Ielciu a spus că este foarte greu de dovedit cine l-a infectat pe bunic. „Copilul minor nu răspunde în fața legii. Poate fi trasă la răspundere familia, școala… Dar e aproape imposibil de demonstrat ceva. Eu am avut cazuri care se refereau la infecții nosocomiale. Este foarte greu de dovedit juridic de unde provine infecția. Bunicul acela a fost poate la piață, s-a întâlnit și cu alți oameni. Toți erau testați?”.
Și primarul Clujului, Emil Boc, are studii juridice. Iată ce a spus el: “Trebuie aplicată legea. Oamenii au dreptul să gândească și să spună ce cred, dar regulile statului român nu sunt negociabile. Poți să nu crezi în culoarea roșie a semaforului, dar dacă ai trecut pe roșu, plătești amenda contravențională”, a afirmat primarul Clujului.
Am discutat și cu doi directori de școală, aflați în plină stabilire a strategiei pentru startul cursurilor.
“Noi nu putem lua măsuri. Dacă un copil își dă jos masca, nu îl putem trimite acasă, pentru că școala este obligatorie. Dacă refuză să o poarte, îl punem la izolator și chemăm DSP sau Poliția. Dacă nu vrea să poarte mască, poate urma cursurile online”, a spus Darius Chiș, directorul școlii “Octavian Goga”.
“Ce faci dacă un copil nu poartă mască… Te lupți cu el? Sper să nu trebuiască să obligăm pe nimeni să o poarte. Sunt și în alte țări copii care refuză masca. Vom încerca să tratăm fiecare caz pe măsură ce apare, din mers”, a subliniat Valentin Maxim-Oros, directorul Liceului “George Coșbuc”.
Art. 352 din Codul penal, zădărnicirea combaterii bolilor, spune așa: „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.