Investiție majoră în transportul feroviar din România: 23 de locomotive și 9 rame electrice noi, inclusiv pentru rute care conectează Clujul

Autor  admin   în       2 saptãmâni în urmã     282 Vizualizări.  

Guvernul României a aprobat în ședința de joi achiziția a 23 de locomotive electrice și 9 rame electrice de lung parcurs, cu o investiție totală de 1,2 miliarde de lei. Această măsură, care include și finanțare din fonduri externe nerambursabile, are scopul de a moderniza transportul feroviar și de a îmbunătăți confortul călătorilor pe rutele principale din rețeaua publică electrificată sau în curs de electrificare.

Noile locomotive și rame electrice vor deservi rute importante, inclusiv legături esențiale pentru Cluj-Napoca, precum Oradea – Cluj-Napoca – Sighișoara – Brașov și Cluj-Napoca – Alba Iulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova – Calafat. Aceste rute vor beneficia de un transport mai eficient și mai prietenos cu mediul, reducând timpii de călătorie și sporind confortul călătorilor.

Investiția prevede dotarea locomotivelor cu sisteme ERTMS (European Rail Traffic Management System), capabile să atingă viteze de 160 km/h și să tracteze până la 16 vagoane, facilitând astfel o experiență rapidă și sigură pentru pasageri. De asemenea, cele 9 rame electrice vor fi echipate cu sisteme moderne precum GSM, European Vital Computer (EVC), radar și accelerometru, garantând o exploatare optimă și sigură pe termen lung.

Conform Ministerului Transporturilor, valoarea achiziției pentru locomotive se ridică la 760,268 milioane de lei cu TVA, iar pentru ramele electrice la 447,405 milioane de lei cu TVA. Finanțarea se va realiza prin Fondul de modernizare și din bugetul Ministerului Transporturilor.

Acest proiect de modernizare a flotei feroviare va contribui la creșterea eficienței transportului feroviar pe o rețea extinsă, care include rute majore din România, precum București – Craiova – Timișoara – Arad, București – Brașov – Sighișoara – Cluj-Napoca – Oradea, București – Buzău – Iași și altele.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.