Investiție majoră a Clujului: centru pentru știință și campus pentru studenți de 500 de locuri

Primăria Cluj-Napoca a aprobat în ultima ședință a Consiliului local un concurs de soluții pentru a construi un cămin pentru 500 de studenți pe un teren din zona Lomb, de lângă Cluj.
„Chiar ieri (luni – n.r.), s-a aprobat în Consiliul Local un concurs de soluții pe un teren din apropierea Centrului Regional de Excelență și Industrii Creative (CREIC). E vorba de un Science Campus, în parteneriat cu Universitatea Babeș – Bolyai.
Cămin de 500 de locuri pentru studenți
Vor fi anumite institute de cercetare, chiar și un cămin pentru studenți de 500 de locuri. Iar primăria își propune să construiască infrastructura edilitară, facilități sportive, dar și un Science Center, astfel încât zona Lomb să prindă viață. Rămâne ca zona să se dezvolte organic”, a declarat, astăzi, Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare locală din cadrul primăriei, prezent la o acțiune a CREIC.
În ședința de Consiliu Local de luni, consilierul Adriana Cristian a întrebat dacă Primăria nu a invitat și Universitatea Tehnică la discuții despre spațiul din Lomb. Primarul Emil Boc a replicat că este în contact cu toate universitățile de stat și că încearcă să le ajute pe fiecare. În cazul structurii din Lomb, a existat o solicitare doar din partea UBB.
Scurt istoric al investiției
Primăria Cluj-Napoca se asociază cu Universitatea Babeș-Bolyai pentru a realiza un concurs de soluții de arhitectură. Tema este Science Campus: construirea unui centru al științei, gândit ca un laborator viu, respectiv a unei platforme de cercetare integrate a UBB, InfiBioNano4Health, a noului sediu al Facultății de matematică și a unui campus studențesc cu 500 de locuri.
Premiul cel mare pentru concursul de soluții ar urma să fie de 12,8 milioane de lei. Din această sumă, Primăria va achita 5,6 milioane de lei, iar UBB, 7,2 milioane.
Premiul al doilea a fost stabilit la 247.500 de lei, iar al treilea, la 123,750 lei.
6,5
hectare este suprafața pe care ar urma să se construiască Science Campus. Din această suprafață, 3,5 hectare sunt destinate centrului de științe. Din tema de concurs se solicită amenajarea unei piețe urbane și a unor terenuri de sport.
Trei hectare vor fi utilizate de UBB pentru celelalte investiții. „Va fi propusă constituirea unui drept de superficie în favoarea Universității Babeș-Bolyai”, se arată în referatul de aprobare.
Centrul de științe propus de Primărie se prezintă astfel: „primul centru de știință înființat în ultimele cinci decenii în România; un spațiu dinamic, stimulant și primitor pentru angajați, cu loc de creștere și adaptare la progresul științific și tehnologic și la metodele de atragere și implicare a publicului larg”. În multe țări, astfel de centre beneficiază de clădiri futuriste, pline de inventivitate; nu putem decât să sperăm că așa va fi cel de la Cluj.
Investiția urmează să se realizeze în apropierea Cluj Innovation Park. Drumul de acces spre centrele CREIC și TEAM din Cluj Innovation Park, lung de 1,6 kilometri, urmează să se finalizeze anul acesta, cu șapte ani mai târziu decât s-a estimat inițial. Motivul este că întregul deal Lomb este foarte instabil.