Investiția de 950 de milioane de lei a județului Cluj. Costă de peste patru ori mai mult decât Cluj Arena

Consilierii județeni au aprobat, în ultima ședință, indicatorii tehnico-economici pentru Centrul integrat de transplant multi-organ Cluj-Napoca.
Această etapă constituie un pas important pentru începerea construcției acestui spital unic nu numai în România, ci în sud-estul Europei, cum a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Peste 192 de milioane de euro este estimarea costurilor. Cluj Arena a costat 44 de milioane, de aproximativ 4,5 ori mai puțin.
Primul centru din țară
Proiectul Consiliului Județean (CJ) Cluj, cu o valoare de 200 milioane euro, vizează construirea primului centru de transplant din țară care integrează facilitățile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.
Potrivit contractului încheiat cu câștigătorul concursului internațional de soluții organizat de Consiliul Județean, proiectantul va finaliza documentația tehnică până la sfârșitul acestui an. Astfel, în cursul lunii decembrie, forul administrativ județean va putea depune documentația pentru obținerea autorizației de construcție.
Proiect de 200 de milioane de euro
„Este un proiect grandios, o investiție de 200 de milioane de euro, unică în România și în Sud-Estul Europei. Se încadrează în criteriile PNRR, n-are concurență aici. Se află la poziția 40 pe listă. Până la sfârșitul anului, trebuie să obținem autorizația de construcție. Sunt șanse foarte mari să primim finanțare prin PNRR” a declarat în urmă cu o săptămână, la Ziua de Cluj Live, președintele Consiliului Județean, Alin Tișe.
Centrul Integrat de Transplant multiorgan va fi construit pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, pe un teren de 17.000 de metri pătrați. Centrul va avea 4 subsoluri, parter și cinci etaje și va dispune de heliport.
Citește și 200 de milioane de euro pentru Cluj. Alin Tișe: „E ceva unic nu numai în România, ci în sud-estul Europei”
INDICATORI TEHNICI:
Suprafață teren centru:17.318 mp
Suprafaţă construită (amprentă la sol): 5027,80 mp
Suprafaţă desfășurată (totală): 41.868,40 mp
Număr de paturi: 280 (din care 16 de zi)
Săli de operație: 12
Heliport: 1 buc.
Regim de inaltime: 4 Subsoluri + Parter + 5 Etaje + Etaj tehnic
Înălțime maximă: 28,5 m (platforma heliportului)
Locuri de parcare: 176 buc.
Categoria de importanță: B – Deosebită
INDICATORI ECONOMICI:
Valoarea totală a investiției (INV), inclusiv TVA = 950.750.304,93 lei din care C+M (inclusiv TVA) = 445.204.880,26 lei; Finanțarea investiției: bugetul Județului Cluj, fonduri europene și alte surse de venit legal constituite
DURATA DE EXECUŢIE: 36 de luni
DURATA DE REALIZARE: 60 de luni (din care 15 luni perioada de proiectare și 36 de luni perioada de achiziție).
De ce avem nevoie de acest spital
În proiectul înaintat spre aprobare consilierilor județeni în ședința ordinară de joi, a fost făcută o expunere – motivare pentru ridicarea acestui centru medical de transplant multi-organ.
„Ideea realizării unui centru de transplant multi-organ în Cluj-Napoca a pornit de la faptul că tot mai multe persoane suferă de insuficiență terminală a unui organ solid (cord, plămâni, ficat sau rinichi), transplantul de organ reprezentând singura opțiune de supraviețuire a acestor pacienți.
5.000 de persoane aflate pe dializă cronică
La ora actuală în România sunt peste 5.000 de persoane aflate pe dializă cronică care ar trebuie să beneficieze de un transplant renal. Situația transplantului renal este una care poate fi totuși ținută sub control prin dializă, însă nu se poate spune același lucru despre pacienții care suferă de patologii terminale ale altor organe (cord, plămân, ficat) care au o expectanță de viață de mai puțin de doi ani.
Acești pacienți, în lipsa unui transplant de organ solid, în mod invariabil ar deceda. Astfel, realizarea unui centru de transplant multi-organ în Cluj-Napoca este un demers care sprijină necesitatea în creștere a acestor intervenții chirurgicale salvatoare de vieți pentru cei aflați într-un stadiu terminal de boală a unui organ.
S-a luat în considerare atât factorul geografic, cât și faptul că puținele centre de transplant active nu pot susține în condiții optime activitatea de transplant și nu pot acoperi necesitatea tot mai mare de realizare a operațiilor de transplant de organ solid.
În ceea ce priveşte necesitatea realizării acestuia la nivelul județului Cluj este de amintit faptul că, pe lângă personalul medical de excepție din municipiu, o pondere de 2/3 din donatori sunt din zona Transilvaniei.
Analizând la nivelul teritorial național distribuția centrelor de transplant constatăm următoarele:
- Transplantul renal – este singurul tip de transplant care se realizează în judetul Cluj și se realizează în cadrul Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal
- Transplantul hepatic – se desfăşoară în România în trei centre (unul la Iași care deservește regiunea Moldovei și Bucovinei și două la București)
- Transplantul de cord – se efectuează în România în două centre (unul la București și unul la Târgu-Mureș) – fiind constatat faptul că necesitatea transplantului cardiac este mult mai ridicată decât capacitatea de efectuare a acestor proceduri
- Transplantul pulmonar – din anul 2017 a fost acreditat singurul centru de transplant pulmonar din Romania la Spitalul Sfânta Maria din București, după o perioada de 10 ani în care singura opțiune a pacienților români care aveau nevoie de un transplant pulmonar era la AKH Viena (47 de transplanturi în 10 ani).
Prin prisma celor prezentate până acum reiese faptul că realizarea unui centru de transplant multi-organ în Cluj-Napoca este un demers care sprijină necesitatea în creștere a acestor intervenții chirurgicale salvatoare de vieți pentru cei aflați într-un stadiu terminal de boală a unui organ”.