Invenția unor elevi din Cluj: au realizat un aparat care transformă PET-urile în materie primă pentru imprimante 3D

Autor  admin   în       10 luni în urmã     1180 Vizualizări.  

Cinci elevi de la licee din Cluj au realizat un aparat care transformă ambalajele în plastic pentru imprimante 3D. Realizarea lor a fost prezentată într-o emisiune la Pro Tv. 

Aparatul respectiv a fost numit „ReciPET” și mai are nevoie de puțini pași pentru a fi omologat și apoi comercializat.

„Noi suntem toți de la licee din Cluj. Ideea ne-a venit împreună, la o sesiune de brainstorming, apoi rolurile au fost împărțite cam așa: de partea de proiectare și electronică m-am ocupat eu, de partea de asamblare m-am ocupat împreună cu Raul, avem si un site pe care plănuim să-l lansăm curând, cu ajutorul căruia să putem comercializa produsul, iar la realizarea sitului au contribuit cel mai mult Ana, Nicolae și David”, a explicat Cristian Gavrilă, elev la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj.

Foto: captură imagini Pro TV

În timpul emisiunii „I like IT”, elevii au arătat cum scoate imprimanta 3D o mică bărcuță folosind un ambalaj; de plastic. Cristian Gavrilă a vorbit de nevoia unui mediu cât mai curat, iar invenția lor ar putea ajuta foarte mult. Astfel, oricine ar putea cumpăra acest mic echipament cu 500 de lei (100 de euro) și l-ar putea folosi acasă.

„Un loc bun pentru acest aparat ar fi la școală, unde copiii ar putea învăța despre inginerie, despre reciclare și protejarea mediului cu ajutorul ReciPET-ului”, a mai explicat Cristian.

„Pot fi folosite în diferite contexte, precum echipele de robotică de la diferite școli, mai ales acuma sunt foarte multe echipe de robotică care folosesc imprimante 3D, obținem un material de calitate foarte bună, ajutând echipele”, a spus și Ana Sofia Crișan, care face parte din echipa care a realizat „ReciPET”- ul.

La realizarea ReciPET-ului, elevii clujeni au lucrat o jumătate de an.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.