Invazie de gândaci puturoși în apartamentele și în balcoanele clujenilor. „Vă rog să trimiteți urgent mașinile de dezinsecție”

Foarte mulți clujeni au reclamat în ultima perioadă faptul că nu mai pot ține ferestrele deschise la apartamente din cauza „ploșnițelor puturoase” care au năvălit efectiv în zonele în care locuiesc, iar balcoanele sunt pline de ele.
Oamenii și-au postat nemulțumirile pe aplicația my cluj, platforma de sesizări și reclamații online a Primăriei Cluj-Napoca.
Ei cer ca administrația locală să intervină cu acțiuni de dezinsecții pentru stârpirea „ploșnițelor puturoase”.
Reclamațiile clujenilor
„Bună ziua! Pe strada Constantin Noica este invazie de ploșnițe marmorate. Balcoanele au fost invadate, iar pe suprafața blocurilor se pot vedea aceste insecte chiar și de la distanță. Se poate organiza o acțiune de dezinsecție? Vă rugăm”, a reclamat un clujean în urmă cu doar câteva zile.
„Locuiesc în zona străzii Mihai Românul și doresc să vă comunic că nu mai putem sta cu geamurile deschise pentru că suntem invadați de gândaci puturoși. Intră în casă și în balcon, sunt peste tot. Este nevoie să trimiteți pe cei care stropesc cu soluție împotriva insectelor, cei care vin și în timpul verii”, a transmis un alt clujean, în 26 septembrie, pe aceeași aplicație.
„Pe strada Emil Racoviță (și în zonă) este plin de ploșnițe și țânțari. Chiar nu se stropește cu nimic împotriva lor?”, a reclamat altcineva în 27 septembrie.
„Invazie de ploșnițe pe strada Mihai Românu 13. Vă rog urgent să trimiteți mașinile de dezinsecție, nu se poate sta pe balcon nici 5 minute, terasele și balcoanele sunt pline de ploșnițe”, a transmis un alt clujean.
Media9 a încercat să ia o reacție din partea Primăriei Cluj-Napoca, dar până la ora redactării acestui articol, n-a reușit. Vom publica poziția administrației locale atunci când o vom primi.
Ce e cu ploșnița asta atât de urâtă
Ploșnița marmorată asiatică a invadat Clujul în ultimii ani, fiind semnalată în mai multe cartiere, în special în cele cu verdeață mai multă.
Ploșnița cerealelor, sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), este o insectă originară din Asia de Est.
Ea a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna încearcă să se strecoare în case și să se pună la adăpost.
Are o mărime considerabilă pentru o insectă (circa 2 centimetri), culoare în general cenușiu-maronie sau verde, dacă sunt insecte tinere.
Gândacii se înghesuie pe la tocurile ferestrelor, în fisuri din pereți, și caută un loc călduț pentru iarnă. Pot zbura și sunt polifagi, fiind dăunători pentru numeroase culturi.
Acești gândaci sunt atrași de zone verzi și acum, când sezonul rece este pe aproape, caută adăpost în construcţii, pentru a ierna.
Ploșnițele sunt foarte periculoase pentru plante și foarte deranjante pentru oameni, din cauza mirosului neplăcut pe care îl emană atunci când sunt strivite.
Prezența lor în număr mare poate cauza alergii, în special la animalele domestice și mai ales când își declanșează apărarea chimică.
Cum poți ține ploșnițele la distanță. Ce reguli trebuie să respecți
1. În primul rând trebuie reparate ferestrele, ușile sau orice mic orificiu, care va fi considerat o invitație deschisă pentru aceste insecte, scrie abcromanianews.ro. Orice crăpătură trebuie acoperită pentru că altfel ați putea avea invitați surpriză.
2. Ploșnițele sunt atrase de lumină; este recomandat ca luminile exterioare să fie aprinse cât mai puțin timp ori să optați pentru becurile de culoare gălbuie care atrag insectele mai puțin.
3. Inspectați bine sacoșele de cumpărături înainte de a intră în casă: plosnitele pot fi pasageri clandestini, iar odată intrate în casă își vor găsi un loc comod și vor deveni astfel oaspeți neașteptați și cu un miros foarte greu, chiar puturos.
Ploșnița marmorată nu are un dușman natural în sensul pe care îl cunoaștem noi în lanțul trofic (evident, omul nu este un dușman natural al acestui gândac).
Singura insectă care îi vine de hac este păianjenul, care n-are nicio problemă să o prindă în pânza sa. Dar și aici este o problemă vizavi de oamenii care au alergii sau probleme cu păianjenii.