Întrebarea nu este dacă, ci când vom avea TELEGONDOLĂ, la Cluj. Măcicășan: „Poate avea un rol turistic”

Autor  admin   în       2 years în urmã     2154 Vizualizări.  

Clujul va avea o telegondolă de la aeroport la Iulius Mall, trecând prin viitorul mini-oraș Transilvania Smart City. Întrebarea nu este dacă, ci când. Investiția este 100% privată, nu obligă Clujul la cheltuieli. Investitorii TSC au luat această decizie și au făcut deja un prim pas important: au obținut un certificat de urbanism de la Primărie. Coordonatorul echipei de arhitecți care proiectează mini-orașul, Cătălin Iclozan, a explicat săptămâna aceasta că se lucrează la planul urbanistic zonal pentru telegondolă. Când va fi terminat, acesta va fi pus în consultare publică.

“Telegondola se face. Avem deja niște intenții de PUZ (plan urbanistic zonal n.r.) pentru ea, avem și un traseu. Suntem acum la acordul fin, încât să vedem cum facem ca această telegondolă să meargă pe mijlocul bulevardului, pe deasupra, și să nu incomodeze blocurile care vor fi în vecinătate. Nu foarte aproape. Ar fi neplăcut să stau la etajul al treilea și să-mi treacă pe lângă balcon niște băieți care se duc la aeroport. Deci suntem atenți la ce înălțime va trece, astfel încât locuirea să nu fie afectată în niciun fel”, a explicat Cătălin Iclozan.

Specialistul în mobilitate Tudor Măcicășan a declarat, pentru Media9, că telegondola ar putea avea un rol turistic. “Facem orice în Cluj, mai puțin soluții simple, fezabile și ieftine, care se regăsesc prin toată Europa. Sunt multe neajunsuri în materie de mobilitate și o linie care să lege Iulius Mall de aeroport nu este una dintre ele. O telegondolă nu are o densitate mare de opriri, ea nu va deservi zonele peste care trece, decât izolat. Nu poate fi tratată ca o linie de autobuz ca utilitate și capacitate. Poate avea un rol turistic, de atracție. Capacitatea, viteza și flexibilitate unui astfel de sistem nu sunt deloc la nivelul performanțelor necesare pentru mobilitate urbană”, a spus Măcicășan.

Conform acestui articol din 2017, în lume există telegondole urbane la Medellin și Cali (Columbia), La Paz (Bolivia), Hong Kong, Singapore, Ankara (Turcia), Constantine (Algeria), Londra (Marea Britanie), Santorini (Grecia) și Nijni Novgorod (Rusia).

Și mai interesante sunt localitățile din SUA unde se propune transport pe cablu: Brooklyn (New York), Washington, Chicago, San Diego, Seattle, Cleveland, Cincinnati, Buffalo, Baton Rouge, Austin, Tampa Bay și Miami.

Proiectul Transilvania Smart City se construiește deja în zona străzii Moș Ion Roată. Va avea la final 10.000 de apartamente, dar și mall, hotel, restaurant, respectiv facilități educaționale. Informațiile sunt că printre investitorii în acest proiect gigant se află și Elena Udrea.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.