INTERVIU S-a încheiat cel mai scump concurs de soluții al Clujului. Parcul care va avea funcțiuni culturale și sportive

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1586 Vizualizări.  

Încă un concurs de soluții finalizat, la Cluj-Napoca. Avem de ieri câștigătorul competiției pentru proiectarea Parcului Est, care se întinde pe 45 de hectare de la Baza sportivă Gheorgheni până în zona Selgros. Cel care a găzduit ceremonia de anunțare a câștigătorului a fost Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei și director al Centrului de Inovare și Imaginație Civică. Cîmpean a acordat pentru Media9 un scurt interviu despre proiect.

Câștigătorii marelui premiu sunt o asociere formată din Metapolis Architects S.P.R.L., în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L.

6.288.360

lei, fără TVA, este suma acordată câștigătorilor.

45 de hectare verzi. Noul Parc Est, desenat de urbaniști din București, Cluj și din Belgia

Ovidiu Cîmpean, cum apreciezi concursul acesta, ce a fost diferit față de precedentele?

– Concursul Internațional de Soluții pentru amenajarea Parcului Est este unul dintre cele mai importante concursuri pe care le-am derulat până acum. Vizează  amenajarea celui mai mare parc din oraș și după cum putem vedea in istorie parcurile sunt spații publice de care se bucură multe generații de cetățeni,  rezistă trecerii timpului și diferitelor epoci istorice și contribuie foarte mult la creșterea calității vieții locuitorilor. Acest concurs a  avut și cel mai mare buget pentru proiectare, ceea ce a dus la un interes deosebit din partea echipelor de proiectare din România și de la nivel internațional. Au fost depuse 27 de proiecte la care au lucrat peste 300 de specialiști din România, Olanda, Franța, Marea Britanie,  Ungaria, Bulgaria etc. Cred ca toate aceste ingrediente au condus la un rezultat foarte bun, proiectul câștigător fiind extrem de apreciat de membrii juriului internațional.

Care sunt atuurile proiectului câștigator, ce vor găsi clujenii în noul parc?

– Proiectul câștigător aduce o viziune modernă asupra amenajării Parcul Est, păstrează valoarea biotopului existent și o amplifică prin extinderea suprafețelor umede,  prin crearea unui ecosistem unic în zonă. Parcul va avea și funcțiuni culturale și sportive, astfel încât să deservească diverse categorii de utilizatori. Un alt atu este integrarea și conectivitatea foarte bună cu viitorul cartier Sopor și cu cartierul Între Lacuri din vecinătatea parcului Est. Raportul juriului arată în detaliu care au fost argumentele pentru care juriul a ales proiectul câștigător.

– Când estimezi ca va fi finalizat?

– Având în vedere prevederile legale și procedurile pe care trebuie să le urmăm, cred că proiectul tehnic poate fi finalizat în ultima parte a anului viitor, astfel încât să putem lansa licitația de execuție a lucrărilor de amenajare a Parcului Est până la finalul anului 2022. Trebuie să ținem cont de faptul că vorbim de o suprafață de peste 45 ha. Este nevoie de un proiect complex, care presupune pe lângă amenajările specifice unui parc și proiectarea unor rețele edilitare, clădire multifuncțională, funcțiuni sportive etc. Ținând cont de faptul că ne dorim ca acest parc să fie un proiect model pentru această parte a Europei, va trebui să acordăm o atenție deosebită la detalii, astfel încât rezultatul să fie unul excepțional. De asemenea, va fi nevoie de proceduri de expropriere și de respectarea tuturor pașilor prevăzuți de lege în acest sens. Durata de execuție a lucrărilor va fi stabilită de către proiectant, dar în funcție de obținerea fondurilor necesare ne propunem să finalizăm proiectul într-un termen cât mai scurt.

Ne propunem să atragem finanțare din fonduri europene, deoarece Clujul Verde, programul de investiții pe care îl derulăm, este în linie cu obiectivele strategice ale Uniunii Europene și cu direcțiile principale de finanțare din Programul Național de Redresare și Reziliență și programele de finanțare aferente cadrului financiar multianual al UE 2021-2027.

27

de proiecte au fost înscrise în competiția lansată oficial în data de 20 octombrie 2020. Pe lângă concurenții din România au existat participanți din Belgia, Bulgaria, Italia, Olanda, Polonia, Ungaria, Marea Britanie și Franța.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.