INTERVIU Mihai Goțiu: „Tot ce-i reproșează Dacian Cioloș conducerii USR au făcut cei care i se alătură acum de la Cluj”

USR PLUS este o barcă în derivă și nu dă semne că ar găsi nordul. Dacian Cioloș a ales să plece din partid și să închege o nouă formațiune politică, REPER.
Imediat, câțiva europarlamentari și parlamentari au anunțat că i se alătură. Același lucru l-a făcut și președinta organizației județene a USR PLUS Cluj, Claudia Sălcudean (foto), care și-a făcut publică intenția AICI.
În acest context, Media9 a discutat cu fostul parlamentar clujean din USR, Mihai Goțiu. Acesta a vorbit despre situația tensionată din partid, despre disensiunile la nivel național dintre USR și PLUS, care s-au repercutat și pe local, dar și de o (așteptată) reconciliere.
În interviul acordat Media9, fostul senator clujean amintește de un episod în care conducerea USR PLUS Cluj a vrut ca acesta să se transfere în altă filială din țară dacă ar fi ajuns ministru al Mediului.
Media9: Ce se întâmplă în USR și cum vezi plecarea Cameliei Sălcudean din funcția de președinte al organizației județene Cluj?
Mihai Goțiu: Cum să mi se pară? Dezamăgitoare. Am citit mesajul său de adio la adresa filialei și în mai multe puncte se referă la discuții pe care le-ar fi avut cu diferite grupuri (sau „tabere” cum li se mai spune intern) de la nivel local și național. Se plânge că respectivele grupuri nu și-au ținut angajamentele. Mă rog, angajamente legate de diferite decizii interne, nu de acțiuni în interesul cetățenilor. Tot ceea ce reproșează Camelia Sălcudean e faptul că s-ar fi simțit „păcălită”, ca să zic așa, de team Barna (Dan Barna, fostul președinte al USR – n.r.).
Până la urmă, e o decizie bună pentru organizație că a ales să demisioneze?
Nu pot spune că e o decizie bună sau rea. O să văd în ce măsură sunt afectați de plecarea ei colegii din filială. Oricum, era de anticipat că va demisiona, văd că asta a fost strategia ex-PLUS-iștilor care merg spre noul partid: să vină cu demisii la nivel înalt sau la nivel de filială în fiecare zi, ca să țină subiectul pe agendă.
Din punctul meu de vedere, ceea ce le reproșează Dacian Cioloș foștilor colegi din USR din echipa Barna sunt lucruri pe care colegii lui din fostul PLUS le-au făcut la Cluj: exercitarea majorității fără să țină cont de opiniile minorității, încălcarea unor înțelegeri avute, mimarea dezbaterilor în timpul discuțiilor pentru alegerile parlamentare … Deci tot ce-i reproșează Dacian Cioloș conducerii USR au făcut cei care i se alătură acum de la Cluj.
Acum care e situația în USR Cluj, ce se întâmplă aici?
Va fi un interimat asigurat de Ciprian Rus, după care vor fi alegeri pentru conducerea filialei județene. Nu știu în cât timp se vor organiza, nu-mi dau seama.
Ce spun vechii USR-iști: e mai bine că foștii PLUS-iști pleacă din organizație sau nu?
Nu știu ce să zic, n-am apucat să discut cu colegii mei despre asta, despre starea de spirit din filială. O voi face zilele următoare. Probabil, sunt unii care consideră că e mai bine, alții sunt dezamăgiți că rămânem mai puțini. Trebuie să spun că filiala Cluj din USR a fost una care a susținut, la început, fuziunea cu PLUS la nivelul majorității membrilor. A fost o foarte mare dezamăgire ținând cont cum au evoluat lucrurile la Cluj.
Lumea se aștepta ca lucrurile să funcționeze, dar se pare că sub conducerea doamnei Sălcudean, nu s-a reușit. Nu ca fapt divers, ci ca istorie (de partid – n.r.): când am fost nominalizat ca ministru al Mediului în acel „guvern de o zi” (în 2021 – n.r.), unor „colegi” din conducerea USR PLUS Cluj le-a fost atât de frică de faptul că ar putea trece un asemenea guvern, încât le-au cerut unor colegi din Biroul Național să valideze nominalizarea mea, dar asta doar cu condiția de a mă muta în altă filială! Atât erau de temători, încât se gândeau că dacă ajungeam ministru al Mediului le încurcam scopurile de a controla filiala…
„Colegii” la care te referi erau cei din PLUS?
Păi da, da, da, da… Cine era atunci, de fapt până acum două zile, în conducerea filialei? Ei. Și le era frică să n-ajung ministru al Mediului ca nu cumva să le afectez leadership-ul. Ei nu erau interesați dacă fac ceva sau nu pentru cetățeni, pentru țara asta, ci să nu fie Goțiu atât de vizibil și să fie membru al filialei Cluj.
Sunt mulți, probabil, care se-ntreabă de ce nu te-ai implicat în activitatea filialei USR PLUS Cluj în ultimii doi ani. Așadar, de ce?
Pentru că și ziua mea are 24 de ore. Sunt tată, fac un doctorat și am fost implicat civic (tăieri ilegale de păduri, parcuri naționale, atacarea la CCR a legii distrugerii râurilor etc.). Am continuat să discut cu conducerea centrală a USR pe aceste teme. Din păcate, conducerea locală nu s-a arătat interesată de subiectele astea care îi privesc pe cetățeni. Pentru scandaluri interne n-am avut timp.
Revenind, te așteptai ca Dacian Cioloș să plece din USR și să-și înființeze alt partid?
Eu mă gândeam, în primul rând, că nu-și va da demisia din funcția de președinte al USR. Făcuse greșeala asta înainte de el Nicușor Dan. Știa ce înseamnă, își asumase faptul că nu va avea o majoritate în Biroul Național. Cu atât mai mult cu cât după alegerile din 2020 și, mai apoi, după fuziune, puseseră „piciorul pe gât” în multe filiale, începând cu Clujul. Și de asta mă gândeam că, totuși, și-a asumat o luptă, inclusiv internă, pe termen lung, și nu va face greșeala să-și dea demisia din funcția de președinte. După ce a făcut acest pas, mă așteptam să plece din USR și să-și facă un partid nou.
Până la urmă, e o dezamăgire că Dacian Cioloș a plecat din USR?
Sigur e o dezamăgire, pentru că i-am dezamăgit pe alegători. Noi, în 2019, am făcut un sondaj de opinie pe municipiul Cluj-Napoca, iar rezultatele, într-o proporție de peste 90%, au arătat că alegătorii susțineau o fuziune USR – PLUS. Și ne-am zis că trebuie să respectăm voința oamenilor și să facem un proiect comun. Și din punctul ăsta de vedere, evident că sunt dezamăgit, pentru că i-am dezamăgit pe oamenii pentru care ne-am asumat intrarea în politică.
La final: ce procent crezi că va înregistra USR Cluj în alegerile de peste doi ani?
Sincer, habar n-am. Asta depinde de cine își va asuma conducerea filialei județene. În momentul de față, dacă o parte din colegi vor înțelege că filiala Cluj a USR înainte de fuziune a fost o filială în care opiniile contrare au existat tot timpul, dar asta nu a dus la mazilirea sau blocarea unor colegi, da, putem crește și putem promova oameni care să facă ceva pentru cetățeni. Nu-mi cere un procent, te rog, că nu știu care ar fi acela. Până atunci, mai sunt doi ani și se pot întâmpla multe.
Mihai Goțiu, scurt CV
Mihai Goțiu (48 de ani), jurnalist și scriitor, a fost, în perioada 2016 – 2020, senator în Parlamentul României din partea USR Cluj. Activitatea lui a fost marcată, preponderent, pe acțiuni care vizează protecția mediului. În prezent, Mihai Goțiu trăiește la Cluj și este membru simplu în USR, continuându-și activitatea civică în domeniul protecției mediului. De asemenea, face un doctorat cu tema „Jurnalism și comunicare de mediu”, la UBB Cluj, inițiind și primele cursuri la nivel universitar din România în aceste domenii (de specializare în jurnalismul, respectiv comunicare de mediu).