INTERVIU. Cum vor avea loc cursurile claselor terminale, din 2 iunie + Mesajul inspectorului școlar general pentru profesori, elevi și părinți

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     5190 Vizualizări.  

Pandemia a schimbat rânduiala obișnuită a școlii. Un sistem care se opunea digitalizării a trebuit rapid să-și regândească prioritățile. Elevii au ajuns să studieze online; culmea, se poate și așa. Există copii din țări occidentale care cred că alfabetul începe cu q, w, e, r și t. Ai noștri le calcă acum pe urme. Este tot mai limpede că viitorul nu este al hârtiei și stiloului, ci al tastaturii și monitorului. Asta dacă nu apare ceva și mai modern până atunci…

Media9 vă propune un interviu video cu Marinela Marc. Inspectorul școlar general al județului Cluj a analizat felul în care se desfășoară cursurile în această perioadă delicată. Mai sunt 4.200 de elevi, din cei 90.000 ai județului, care nu au acces la școala digitală. Fie nu dețin propria platformă, fie nu sunt conectați la internet. Din fericire, în Cluj-Napoca lucrurile stau bine, după ce Primăria a suportat cumpărarea a peste 2.000 de tablete.

O discuție și mai interesantă este legată de examene. Clasele a VIII-a și a XII-a au programate în iunie evaluarea națională, respectiv bacalaureatul. Se știe când vor începe probele scrise, 16 și 22 iunie, dar sunt mai multe subiecte rămase deocamdată în aer. Se vor lămuri în câteva zile. În interviul acordat pentru Media9, Marinela Marc – abia ieșită din videconferința cu Ministerul Educației – arată că orele de curs care vor începe în 2 iunie nu sunt obligatorii și că se caută cele mai bune măsuri, astfel ca elevii să nu se simtă discriminați. Ajunge că nu au banchet la finalul anului școlar :).

Marinela Marc transmite și un mesaj privind măsurile de siguranță din școli elevilor și profesorilor ce urmează să fie implicați în cursurile și examenele din această vară.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.