INTERVIU. Care este soluția pentru salvarea companiilor cu probleme financiare (P)

Autor  admin   în       3 years în urmã     726 Vizualizări.  

„Finanțarea în insolvență este soluția pentru salvarea companiilor cu probleme financiare”, crede Aurel Podariu, Business Development Manager Impetum Group și Senior Partner CITR.

Lipsa lichidităților este unul dintre principalele impedimente cu care se confruntă companiile care apelează la măsurile de restructurare în insolvență sau în afara ei (preinsolvență), iar finanțarea este de multe ori unica șansă de salvare a companiilor în insolvență.

Numai că finanțarea companiilor în dificultate vine la pachet cu o serie de restricții și reglementări impuse instituțiilor financiare (bancare și non-bancare – IFN-uri), care au nevoie de confirmări și siguranțe privind rambursarea creditelor de către o companie care are deja o serie probleme.

În acest sens, actuala lege a insolvenței prevede că sumele acordate companiilor pe durata insolvenței de către instituțiile financiare beneficiază de prioritate la rambursare, mai precis, finanțatorul în insolvență are întâietate la recuperarea creditelor (garanții), fiind protejat de legiuitor în scopul susținerii mediului antreprenorial.

Odată deblocată această situație și accesată o nouă sursă de cash, compania dispune de resursele necesare pentru continuarea activității, fapt care garantează de multe ori reușita planului de reorganizare, deschizând noi oportunități companiilor cu dificultăți financiare.

Despre soluțiile la care pot apela companiile cu dificultăți financiare ne-a vorbit Aurel Podariu, Business Development Manager Impetum Group și Senior Partner CITR (foto).

– Care sunt criteriile pentru acordarea finanțării

Câteva dintre aspectele pe care o companie sănătoasă care își propune să obțină o finanțare trebuie să le arate creditorilor sunt următoarele: profitabilitatea activității pe care o desfășoară, abilitatea de a asigura obținerea unor venituri ulterioare, profitabilitatea anumitor contracte/proiecte și capacitatea de a respecta obligațiile de plată și de a rambursa creditul – pe scurt, o situație financiară predictibilă și responsabilă.

Un alt aspect important care se aplică tuturor companiilor care vor finanțare este verificarea istoricului de credite accesate de companie și comportamentul vis-a-vis de respectarea obligațiilor de plată. Deținerea unor bunuri care pot fi oferite ca garanție pentru acordarea unei finanțări poate constitui un avantaj decisiv în acordarea sau nu a finanțării. Mai departe, departajarea se poate face și în funcție de industrie și tip de activitate.

Alte criterii importante în evaluarea dosarului de finanțare sunt: cifra de afaceri, lipsa datoriilor la bugetul de stat, rentabilitatea activelor etc.

 

– Influențează insolvența gradul de finanțare al unei companii?

Din experiența noastră, deciziile de management reprezintă un factor decisiv în evoluția unei companii, deoarece pot influența modul în care aceasta se raportează la industrie, alegerea angajaților și colaboratorilor, felul în care se negociază parteneriatele, modul intern de organizare, stabilirea strategiei și a planurilor de viitor – prin urmare cât de finanțabilă este sau nu. 

Desigur că sectorul în care aceasta își desfășoară activitatea, schimbările legislative și economice, relația și gradul de dependență de alți actori din piață sunt și ei factori care dau greutate deciziei finale. Așa cum o situație financiară foarte bună nu reprezintă întotdeauna o garanție a accesării unei finanțări (dacă sectorul de activitate al companiei are o evoluție negativă), nici statutul de companie în insolvență nu închide total ușile spre finanțare.

Cheia pentru realizarea acestui obiectiv constă de multe ori în sprijinul pe care administratorul judiciar îl aduce în relația cu creditorii, în șansele de redresare ale companiei, precum și de seriozitatea cu care respectă planul de reorganizare. Aici administratorul judiciar are un rol determinant în procesului de obținere a finanțării, de negociere a condițiilor de creditare, și contribuie la implementare unor măsuri de restructurare a activității astfel încât finanțarea să fie folosită eficient.

Câteva dintre companiile pentru care CITR a contribuit la  obținerea unor finanțări în insolvență sunt:

  1. Selina – finanțare obținută sub forma unei linii de creditare pentru proiecte de infrastructură derulate de către companie;
  2. Dafora – prin accesarea unei finanțări sub formă de Scrisori de garanție bancară, companiei i-a fost asigurată continuitatea și echilibrarea în momentele dificile;
  3. ABA Turism – este o altă societate pentru care specialiștii noștri au obținut o finanțare ipotecară acordată de către una dintre cele mai mari bănci din România, pentru achitarea integrală a programului de plată și ieșirea din insolvență; 
  4. CET Arad – a obținut anul trecut finanțări pentru investiții în tehnologie.

 

– Este așadar finanțarea singura soluție pentru salvarea companiilor cu probleme financiare?

Finanțarea este nu doar o soluție, ci uneori factorul determinant între faliment și redresare, de aceea, în acest proces este esențială expertiza unui specialist în a alege soluția optimă de finanțare pentru compania aflată în dificultate.

Iar acele companii care nu se află în insolvență, dar care întâmpină o perioadă dificilă, au la îndemână și două proceduri preinsolvență pe care le pot accesa, respectiv concordatul preventiv – pentru negocierea datoriilor cu creditorii, și OG 6/2019, pentru reorganizarea datoriilor la bugetul de stat.

În plus, Directiva Europeană nr. 1023/2019, care va fi transpusă în legislația națională până la finalul lunii iulie anul acesta, va aduce și ea modificări importante în soluțiile de redresare pe care companiile le vor avea la dispoziție, lărgind sfera companiilor care se pot redresa și la zona de IMM-uri.

Tipuri de finanțări

  1. Finanțarea sub forma unei linii de credit
  2. Finanțare sub forma unor Scrisori de garanție bancară
  3. Finanțare ipotecară pentru achitarea integrală a programului de plată și ieșirea din insolvenţă,
  4. Finanțare pentru achitarea taxelor vamale și transportul mărfurilor importate
  5. Credite de investiții
  6. Leasing

About