INTERVIU. „Boc al nost” are echipă, Ungureanu este prezent și vocal. „Vor decide curajoșii care poartă masca pe cot, cu Garcea în frunte”

Suntem la 1 august, se turează motoarele pentru alegerile locale.
La final de lună începe campania electorală, iar în 27 septembrie – dacă pandemia nu își turează motoarele mai tare decât politicul – ar urma să ne alegem primarii, președintele de Consiliul Județean, consilierii locali și județeni. Media9 urmărește desfășurarea de forțe, a realizat analize și chestionare online pentru multe localități importante, va continua și pe mai departe să facă acest lucru.
Ne oprim însă pentru o examinare foarte critică și foarte lucidă a situației din județul Cluj. Doru Pop, analist politic, editorialist, profesor la Facultatea de Teatru și Film, are cea mai importantă calitate: este echidistant. Dacă ar avea termen de comparație, am spune „cel mai echidistant”. În interviu vorbește despre duelul Emil Boc – Emanuel Ungureanu, despre bătălia pentru Consiliul Județean, despre evadarea primarilor de la PSD către PNL, despre notorietatea actorului de la Beliș, Claudiu Bleonț, și multe altele.
CAMPANIE MARCATĂ DE CORONAVIRUS
– Te salut, Doru. Urmărești situația politică?
– O urmăresc așa, dintr-un soi de masochism. A devenit o obișnuință, în ultimii ani, să urmăresc dezbatere politică, dar acum am senzația asta de odioșenie generalizată. Mă dereanjează.
– La ce te gândești când spui odioșenie? Cine sunt odioșii?
– Cel mai reprobabil mi se pare faptul că politicienii noștri, dar nu doar ai noștri, se folosesc de contextul pandemiei pentru a-și promova propriile interese. Să te folosești de moartea unor oameni, suferințele altora, angoasele, spaimele, este forma supremă de ticăloșie politică, mi se pare mie. Din acest punct de vedere, PSD e în top. Social-democrații excelează în acest tip de exploatare malignă a suferinței publice. Nici pe plan local nu stăm mai bine. Să îți promovezi agenda politică folosindu-te de tema spitalelor, de boală, nu e tocmai onest, e chiar dezgustător.
– La cine faci trimitere? Un primar anume?
– E o trimitere aproape la aproape toți domnii primari. Dacă te uiți în comunitățile locale, sunt două tabere: unii se erijează în apărătorii cetățenilor, prin măsuri mai mult sau mai puțin excesive, alții, la fel de ticăloși, proclamă, proferă inexistența virusului și își pun în pericol pe semenii lor, prin enunțarea unor aberații medicale. Din păcate, această campanie electorală va fi profund marcată de povestea cu coronavirus. De obicei, în democrație, când cetățenii sunt angoasați, sunt speriați, iau decizii proaste. De-a lungul istoriei democrației, avem dovezi că alegătorii care se simt nesiguranță vor lua decizii proaste.
VOTUL „CURAJOȘILOR”
– Vor merge românii să voteze?
– Din păcate, foarte mulți vor ezita să meargă la vot de frică. Cei „curajoși”, care cred că virusul nu există, care poartă masca pe frunte sau pe cot, vor fi acolo, în schimb. Rezultatul va fi viciat, asta dacă nu cumva se amână scrutinul. Specialiștii spun că toamna virusul se va întoarce cu furie. Ce vom face? E un scenariu realist: dacă va exista la toamnă o explozie de cazuri, cum să ne înghesuim să votăm, să punem mâna pe ștampile?
– Poate ar fi fost un moment bun să avem vot online.
– Virusul a accelerat transformarea societății noastre. La nivel privat, s-a întâmplat: ne facem aproape toate plățile online, ne cumpărăm mâncare online. Nu laud prea des Primăria Cluj, dar s-a mișcat foarte repede. Poți să faci toate cererile, poți să îți plătești amenzile online. Ar fi trebuit să fie un prilej bun ca politicienii noștri să implementeze și votul electronic. Nu ar trebui ca acesta să fie mai puțin sigur decât votul cu ștampilă. Viitorul ăsta este: o societate digitalizată aproape 100%.
– Așadar, vom avea aleșii votați de „curajoși”?
– Cu Garcea în frunte… Ei vor decide. Dacă lucrurile continuă așa, eu am mari ezitări să îmi risc sănătatea. Cine sunt oamenii pentru care eu să îmi risc viața? Orban, Barna, Ciolacu, Băsescu? Pentru cine să mă duc la vot? Am dat exemple de la vârful piramidei. Merită să risc? Dar sigur, sunt cetățeni, îi vezi, care cred că virusul nu există, care își pun măștile pe gușă, să își protejeze gușa. Am văzut și eu fotografia cu celebrul antrenor care, după ce a ieșit din spital, mergea cu masca pe frunte, să nu transpire. Asta-i societatea în care trăim. În sfârșit, suntem pe primul loc în Europa la ceva, la numărul de cazuri de covid raportat la populație, iar situația aceasta este cauzată de inconștienți.
ALTERNATIVA LA BOC
– Cum vezi alegerile la Primăria Cluj-Napoca?
– Singurul prezent și vocal este Emanuel Ungureanu, care a venit cu o alternativă la Emil Boc. Salut acest lucru, chiar dacă îmi displace abordarea lui Ungureanu, contextual. Înțeleg că acesta este discursul lui. După aproape 20 de ani de guvernare a lui “Boc al nost”, iată că există o altă voce, o alternativă, care vede alte priorități. Altfel, peste tot sunt aceleași fețe. Nu prea sunt figuri alternative.
– L-a ajutat pandemia pe Ungureanu, un promotor al temelor legate de sănătate?
– Ungureanu stăpânește tema sănătății, dar trebuie să abordeze și alte subiecte, ca să fie un candidat credibil. Clujul are multe probleme, nu este suficient să vorbești despre sănătate și am văzut că și-a mai diversificat discursul, era cazul. Dar el pare un luptător solitar, aș vrea să văd în spatele lui echipa. Asta e problema la noi: apare o “locomotivă”, dar în spate urmează drezinele, băieții care erau și înainte, care stau în umbră și așteaptă posturi călduțe. Vreau să văd echipa care îl sprijină pe Ungureanu. Emil Boc a știut mereu că arate că este un om de echipă, că face parte dintr-un partid consolidat. Acesta este un avantaj în politică. De aceea există partidele politice. Iar Boc știe și să îi recompeneseze pe cei care au jucat pentru el. Și acesta este un atu.
PRIMARI POTÂRNICHI
– PNL a pus mâna pe jumătate dintre primarii PSD din județul Cluj. PSD-iștii sunt răi, mai puțin când sar gardul în PNL.
– Este o strategie românească. Se schimbă partidul care guvernează, începe marea roială, transhumanța politică. Ține mai degrabă de comportamentul primarilor, care imediat ce se schimbă partidul de la guvernare fug ca potârnichile, ca să primească bani de la centru. Uită de ideologie, uită de orice. Nu aș zice că PNL i-a recrutat, a făcut un exercițiu de resurse umane, ca să îi ia pe cei mai buni dintre cei mai buni. Nu. E doar eterna situație, veche de când România, “pleacă ai noștri, vin ai noștri”.
– Probabil că PNL va câștiga toate primăriile mari din județ…
– Este o dovadă că PNL a înțeles niște strategii politice. Dacă e să ajungem la aprecieri, laude, uite că la București partidele de pe dreapta politică s-au adunat în jurul lui Nicușor Dan; și-au pus deoparte mândria, micile războaie și au făcut acorduri politice. Există și în județul Cluj localități unde s-ar putea gândi acorduri, ca să detroneze câțiva “baroni”.
– La Horia Șulea te gândești?
– Da, la el, dar sunt și alte cazuri. Dacă la București s-a putut, cred că și la nivel mai mic ar trebui să se poată face.
– Dar, uite, USR nu vrea alianțe pre-electorale…
– Îi va fi foarte greu, mai ales că o parte dintre votanții USR vor sta acasă la alegeri. Probabil nu toți. Depinde cum va evolua societatea noastră din punct de vedere medical în următoarele săptămâni.
PSD NU POATE FI INTELECTUALIZAT
– La PSD a revenit Vasile Dâncu; la Cluj avem al patrulea șef al PSD în mai puțin de un an.
– Se discută de mult timp despre revenirea lui Vasile Dâncu la PSD, el a tot anunțat. În acest fel, cele două tabere încep să se echilibreze. Un PSD al viitorului, cu Dâncu ideolog, nu arată rău. Devine brusc frecventabil, așa că mișcarea a fost bună. Numai că social-democrații au mai eșuat cu tentativa de a schimba la față, de modernizare a partidului. Este proiectul lui Dâncu. Nu știu dacă PSD e pregătit, nu cred că va avea succes. Partidul nu poate fi intelectualizat. La nivel mărunt, acolo unde sunt cefele groase, cine sunt intelectualii care vor schimba fața PSD?
– În cazul Clujului, se pare că Alexandru Cordoș, cel care a fost numit președinte al organizației județene.
– Alexandru Cordoș are cel mai bun cv în sensul de intelectual la Cluj, care să dea o nouă față partidului? Dacă doar pe el l-au găsit, dacă doar el este în Cluj de nivelul acesta, atunci iată… În familia Cordoș au fost niște acuzații, tribunal, niște condamnări. Nu sunt eu instanță juridică, dar putea exista și altcineva care să nu fie controversat. Nu știu dacă proiectul acesta de intelectualizare din PSD nu este „mission imposible”.
FOARTE PUȚINI LE RECUNOSC FEȚELE
– Cum vezi alegerile la Consiliul Județean?
– Este aceeași situație ca la Primărie. Cuplul Boc – Tișe funcționează, iar ceilalți nu au o alternativă reală, sunt șanse mici să piardă. Cine e tandemul lui Ungureanu la Consiliul Județean? Sălăgean? Ai văzut tu vreun proiect pentru Cluj din partea lui Cătălin Sălăgean? Observ o incapacitate a politicienilor de a se mobiliza în mod coerent și consistent. Suntem cu mai puțin de două luni înainte de alegeri și sunt candidați neanunțați. În timpul rămas, nu poți nici să realizezi o campanie de conștientizare, să te recunoască alegătorii. Dacă faci un sondaj să vezi câți oameni îi cunosc pe candidații la Consiliul Județean, vei vedea că foarte puțini le recunosc fețele. Poate pe Valentin Cuibus, care a fost inspector școlar general atâta vreme și a avut un pic de notorietate. Fără notorietate, dacă nu te cunoaște nimeni, doar că te propulsează partidul, șansele de a câștiga sunt mici. Așa că se va da competiția tot între cei care sunt la putere, pe care cetățenii îi cunosc, și candidații care au deja notorietate.
NOTORIU CU PĂRȚILE INTIME
– Claudiu Bleonț, candidat la Primăria Beliș, are suficientă notorietate.
– Claudiu Bleonț are, este notoriu mai ales de când și-a arătat anumite părți intime jurnaliștilor… Își aduci aminte acel episod jenant.
– Lelea Floare din Beliș o fi auzit de el?
– Cineva va avea grijă să îi arate și lelei Floare, să îi spună „uite ce om a fost trimis aici, să ne strice nouă, să ne fure nouă copiii”. Un astfel de om este ușor de promovat, dar la fel de ușor de demontat. Doar pe el l-au avut acolo? Notorietatea nu e o garanție; eventual notorietate + proiecte, notorietate + echipă, notorietate + mobilizare de partid, da. Cei ca Bleonț cred că dacă Reagan și Trump în Statele Unite au ieșit de două ori la TV au și câștigat. Dar nu e chiar așa, nu se se câștigă atât de ușor, este nevoie de mașinărie de partid.