Inteligența Artificială și schimbarea istoriei. „Se pot face grozăvii mari”

Autor  admin   în       3 luni în urmã  

Dragoș Damian, CEO al Terapia Cluj, a lansat pe platforma ZF.ro o reflecție provocatoare asupra impactului Inteligenței Artificiale (IA) asupra lumii contemporane și viitoare, pornind de la un scenariu ipotetic: utilizarea IA în campania electorală din România, care ar fi schimbat câștigătorul alegerilor prezidențiale din 2024.

„Spre surprinderea întregii lumi civilizate, în cele câteva săptămâni de dinaintea scrutinului, Inteligenţa Artificială a utilizat reţelele sociale şi a schimbat câştigătorul alegerilor prezidenţiale din România. Cu sau fără aportul ‘forţelor ostile României’, dacă se poate face aşa ceva dintr-un calculator, atunci înseamnă că se pot face grozăvii şi mai mari”, afirmă Damian.

Inteligența Artificială și marile evenimente istorice

În viziunea sa, IA nu doar că modifică prezentul, dar ar putea rescrie și istoria. Damian imaginează cum evenimente marcante din ultimul secol ar fi fost evitate sau transformate cu ajutorul IA:

„Dacă aveam Inteligenţa Artificială acum 100 de ani, nu ar fi existat WWII şi nici războiul din Vietnam sau cel din Afganistan, Nicolae Ceauşescu nu ar fi rezistat nici măcar un an, nu ar fi existat Revoluţia din 1989 şi nici criza financiară din 2007-2008. Nu ar fi existat, probabil, nici Războiul de Şase Zile din 1967, nici invadarea Cehoslovaciei din 1968, nici criza petrolului din 1973, nici invadarea Ciprului de Nord din 1974”.

Damian invită cititorii să își folosească imaginația pentru a elimina din istorie anumite evenimente și să schițeze o continuitate retroactivă a lumii.

IA: un nou model pentru viitor

În contextul acestor scenarii, Damian avertizează că IA redefinește fundamental politica, economia și societatea:

„Tot ceea ce ştim despre lume, politică, economie, istorie, civilizaţie umană la modul general, nu va mai putea fi utilizat pentru prezicerea viitorului. Inteligenţa Artificială va schimba lumea, politica, economia, istoria, civilizaţia umană la modul general”.

El subliniază riscul major al încercării de a aplica modelele tradiționale pentru a prezice viitorul în era IA:

„Va fi o mare greşeală să încercăm să continuăm să facem predicţii cu privire la evoluţia lumii […] utilizând modelele cunoscute de trimitere la ceea ce s-a întâmplat în trecut. Toate evoluţiile vor fi schimbate în cel mai neaşteptat mod de Inteligenţa Artificială”.

Cutia Pandorei și dilema morală

În concluzie, Dragoș Damian consideră că IA a deschis „Cutia Pandorei” și pune o întrebare fundamentală:

„Oare asta ne-am dorit de la Inteligenţă Artificială? Şi dacă nu ne place cum evoluează lumea […] ce facem, interzicem Inteligenţa Artificială?”

Ultimele luni ale anului 2024 au demonstrat că IA nu doar că ne schimbă viitorul, ci ne obligă să regândim tot ceea ce credeam că știm despre trecut și prezent. Damian încheie într-un ton reflexiv, invitându-ne să medităm asupra implicațiilor profunde ale acestei revoluții tehnologice.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.